BAT predstavio ambiciozan plan za postizanje ugljične neutralnosti do 2050. godine

BAT je predstavio plan za postizanje ugljične neutralnosti (Low-Carbon Transition Plan) u kojem je detaljno opisano što će sve poduzeti kako bi ostvario svoje klimatske ciljeve. Između ostaloga, BAT do 2030. godine namjerava prepoloviti globalne emisije stakleničkih plinova diljem svog lanca vrijednosti i u potpunosti ostvariti ugljičnu neutralnost do 2050. godine.

„Ponosni smo na posljednji iskorak koji smo napravili na našem putu prema održivosti. Utvrđivanjem mjera koje ćemo poduzeti kako bismo ostvarili svoje ciljeve vezane za nultu stopu emisija u skladu s planom za postizanje ugljične neutralnosti zapravo pokazujemo svoju stalnu predanost izgradnji Boljeg sutra (A Better TomorrowTM). S obzirom na naše globalno poslovanje, svjesni smo činjenice kako je smanjenje našeg utjecaja u cijelom lancu vrijednosti, ne samo ispravan, već i poslovno opravdan potez. Stoga smo pred sebe postavili zahtjevne, ali znanstveno utemeljene ciljeve vezane za klimatske promjene i nastavljamo implementirati održivosti u svoje poslovanje“, istaknuo je Kingsley Wheaton, BAT-ov glavni direktor zadužen za rast.

Kompanija namjerava do 2030. godine smanjiti sve direktne i indirektne emisije stakleničkih plinova za 50 posto u odnosu na vrijednost zabilježenu 2020. godine. Jasno je kako će rješavanje problema indirektnih emisija iz BAT-ova lanca vrijednosti koji čini većinu ukupnog ugljičnog otiska, biti najvažniji i najzahtjevniji zadatak za kompaniju i za sektor.

BAT će tako u svojem budućem poslovanju poduzeti korake u cilju smanjenja svojih indirektnih emisija i to na sljedeće načine:

  • Sklapanjem partnerstava s dobavljačima, posebice s onima koji su najviše odgovorni za emisije, kako bi se osigurao napredak održivosti
  • Postupnim prelaskom sa zračnog na pomorski prijevoz (koji ostvaruje niže emisije ugljika) u slučajevima kada se proizvodi prevoze zračnim putem
  • Suradnjom s poljoprivrednicima na uzgoju carbon-smart duhanskog lista i ostalim projektima
  • Poticanjem cirkularne ekonomije u odjelu istraživanja i razvoja, osmišljanjem postupaka vezanih za kraj životnog vijeka proizvoda i promidžbom načela ekološkog dizajna

BAT kontinuirano dobiva priznanja za svoja postignuća u području održivosti. Časopis Financial Times proglasio je kompaniju predvodnikom u borbi protiv klimatskih promjena (Climate Leader) za 2022. godinu nakon što je uspješno smanjio intenzitet svojih emisija. BAT je dobio i najviše, zlatno priznanje prema godišnjaku Sustainability Yearbook tvrtke S&P Global za 2021. godinu. Iste je godine, dvadesetu godinu zaredom, uvršten u indeks održivosti Dow Jones (DJSI) te bio jedina duhanska kompanija na DJSI-jevom popisu World Index.