Na 24. obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije 230 izlagača

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Svoje proizvode i usluge u Križevcima od petka do nedjelje predstavlja 230 izlagača s područja Koprivničko-križevačke i susjednih županija, a glavna tema sajma je Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije.

Sajam je danas otvorila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, kazavši pritom da je Hrvatskoj trenutno na raspolaganju puno novca iz raznih fondova EU namijenjenih razvoju svih dijelova zemlje.

“Tu je više od dvije milijarde eura dostupnih iz kohezijske politike upravo namijenjenih ulaganju u zelenije i otpornije gospodarstvo, a kako bismo vam olakšali tu tranziciju i pretvorbu samo za sjever Hrvatske na raspolaganju je dodatnih 100 milijuna eura. Tu je i više od 1,2 milijarde eura za ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije, namijenjenih za one grane gospodarstva koje su u pojedinoj županiji prepoznate kao perspektivne, tako da svi u našoj domovini imaju jednake mogućnosti za svoj rast i razvoj”, istaknula je Tramišak.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo porastom broja novootvorenih obrta na području te županije te najavio da će im županija i dalje nastojati na razne načine pomagati kako bi što duže opstali.

“Trenutno u županiji djeluje 1800 obrta, što je za 70 više nego 2021. Imamo i više od 2000 trgovačkih društava, u kojima je zaposleno oko 18.000 ljudi, što je rast od 2 posto, dok je ukupni prihod svih poduzetnika iznosio 13,7 milijardi kuna, što je 8,5 posto više. Moram napomenuti da je prehrambena industrija Podravka i dalje perjanica našeg gospodarstva, a uvelike smo poznati i po građevinskom sektoru”, rekao je Koren.

Ovogodišnji partner sajma je Varaždinska županija, čiji je čelni čovjek, župan Anđelko Stričak naglasio kako je gospodarstvo toga područja po razvijenosti treće u zemlji.

“Imamo 4500 tvrtki, 3300 obrta te 8000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz čega proizlazi da je svaki deseti stanovnik naše županije u nekom vidu poduzetničkih voda. To najviše govori o mentalitetu ljudi sa sjevera Hrvatske, a to je da su vrijedni, inovativni i poduzetni”, istaknuo je.

U tri dana održavanja Obrtničkog i gospodarskog sajma u Križevcima bit će održani i brojni okrugli stolovi te održana prezentacija obrtničkih zanimanja učenika strukovnih škola. (Hina)