CroAGRO i Sajmovi hrane i zdravog življenja od 1. do 4. prosinca na ZV-u

Sajam CroAGRO i Sajmovi hrane i zdravog življenja održat će se od 1. do 4. prosinca na Zagrebačkom velesajmu (ZV) i okupiti 292 izlagača poljoprivredne mehanizacije, poljoopreme, OPG-ova, proizvođača zdrave hrane i biljnih pripravka iz 21 zemlje,  najavljeno je na konferenciji za novinare.

Sajmovi će se održati u šest paviljona gdje će se održavati i okrugli stolovi, seminari i predavanja vezana za poljoprivredu, hranu i održivo življenje.

Glavni cilj postavljanja i organiziranja CroAGRO-a je pozicioniranje sajma kao središnjeg i nacionalnog poljoprivrednog događanja u Hrvatskoj, rekla je direktorica ZV-a Renata Suša. Najavila je prezentaciju najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i opreme, sadnica i sjemenskog asortimana, sredstava za zaštitu bilja i podizanje prirodne plodnosti tla te opreme i repromaterijala za proizvodnju.

Jedan od ciljeva sajmova je predstavljanje poljoprivrede kao mogućeg životnog poziva.

“Brendovi koji će biti predstavljeni iz područja mehanizacije su Class, Deutz-Fahr, Austro Diesel, Goldoni i mnogi drugi, dok će u sklopu sajmova hrane i zdravog življenja izlagati 30 do 40 OPG-ova, a  doći će i 17 OPG-ova čiji su vlasnici branitelji”, rekao je voditelj sajmova Damir Pavlek.

“Održat će se i 14. kongres Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu koji se tradicionalno održava na sajmovima hrane i zdravog življenja”, dodao je Pavlek. Tema kongresa bit će “Znanstveni dokazi u nekonvencionalnoj medicini”.

Predstavnik Grada Zagreba Emil Tuk najavio je da će biti predstavljena 33 proizvođača s područja Grada Zagreba čime se želi promovirati najkraće lance opskrbe prema Zagrebu. Zadatak Grada Zagreba, dodao je Tuk, je da osim proizvođača koji djeluju na području grada, pomogne i proizvođačima iz ostatka Hrvatske.

Na sajmu CroAGRO sudjelovati će i talijanski institut za vanjsku trgovinu Agrifood-Tech u čijoj će se organizaciji održati seminar o inovativnim tehnologijama za poljoprivredu i prehrambenu industriju. Predstaviti će se i portugalska regija Ribatejo s ciljem promoviranja poslovnih investicijskih odnosa u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Pokrovitelji sajmova su Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb, a partneri Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Agronomski fakultet iz Zagreba i Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.

Jednokratne ulaznice su 20 kuna, a ulaznice za sve dane trajanja sajma su 60 kuna dok je parking ispred velesajma besplatan. (Hina)