Rekordan broj hrvatskih tvrtki u 50 najbrže rastućih Srednje Europe

Na ovogodišnjem Deloitteovom natječaju 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe plasiralo se ukupno 12 hrvatskih tvrtki. Osam tvrtki ostvarilo je plasman u glavnoj kategoriji Technology Fast 50 i četiri u kategoriji Companies to Watch dok su još tri tvrtke posebno predstavljene u kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja

S gotovo 400 prijava, uključujući 30 iz Hrvatske, ovogodišnja rang lista 50 najbrže rastućih privatnih ili javnih tehnoloških tvrtki Srednje Europe najkonkurentnija je u 23-godišnjoj povijesti inicijative.

„Moram priznati da sam mislio kako prošlogodišnji rekord nikada neće biti oboren. Činjenica da se to dogodilo tako brzo, snažno svjedoči o rastu važnosti tehnoloških tvrtki u gospodarstvu u cjelini“, istaknuo je Jiri Sauer, regionalni voditelj programa Deloitte Technology Fast 50 za Srednju Europu. „Želim čestitati češkoj fintech tvrtki FTMO koja je na vrhu ljestvice drugu godinu zaredom. Njihova sve veća zrelost i geografsko širenje vrlo su impresivni. Također želim spomenuti pobjednika kategorije Companies to Watch – kategorije za one tvrtke koje su osnovane prerano da bi se kvalificirale na glavnu listu Technology Fast 50. To je DIANA Biotechnologies, također iz Češke, koja ima nevjerojatan trogodišnji rast od 100.314%. Činjenica da je takav rast potaknut uspješnim inovacijama osmišljenim za borbu protiv mnogih vrsta bolesti čini ga još impresivnijim.”

Deloitteov natječaj Technology Fast 50 prepoznat je kao najvažnije i najvjerodostojnije mjerilo inovacije i tehnološke izvrsnosti u srednjoj Europi. Sauer pozdravlja sudjelovanje Google Cloud kao partnera regionalnog programa drugu godinu zaredom s obzirom na to da se radi o pravom globalnom tehnološkom divu.

ČINJENICE I BROJEVI

Dražen Nimčević, rukovoditelj hrvatskog ureda Deloitte i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj, impresioniran je kvalitetom ovogodišnjih prijava. „Kada pogledate ljestvicu, možete vidjeti tvrtke s revolucionarnim softverskim rješenjima, fintech tehnologije, postavljače trendova u hardveru, pionire u zdravstvu i biološkim znanostima te pionire u medijima i zabavi. Posebno je fantastično vidjeti i 12 briljantnih mladih tvrtki iz Hrvatske u tim kombinacijama.”

Na ovogodišnjem 23. izdanju Deloitteovog natječaja 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe tvrtke iz devet država ostvarile su plasman na glavnom natječaju, gdje su najuspješnije bile Poljska sa 17, Češka sa 13 i Hrvatska s osam plasiranih tvrtki. Slijede Slovačka sa četiri, Mađarska sa tri, Bugarska s dvije te Litva, Rumunjska i Srbija s po jednom plasiranom tvrtkom.

I ove godine na ljestvici dominiraju softverske tvrtke s 33 plasmana, a prate ih predstavnici drugih sektora: fintech (6); hardver (5); mediji i zabava (4); zdravstvo i znanosti o životu (2). Unatoč dominaciji softverskih tvrtki u cijelom natječaju, nijedna od njih nije se našla na prva tri mjesta. Fintech tvrtke su bile prva (FTMO) i druga (PayPo), a treće mjesto je zauzela tvrtka iz sektora zdravstvo i znanost o životu (Multiplex DX).

12 TVRTKI IZ HRVATSKE

Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno dvanaest tvrtki, od kojih osam u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih, četiri u kategoriji Companies to Watch. U posebnoj, dodatnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Stars), i ove godine predstavljene su i istaknute tri tvrtke.

U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se: Aircash na izvrsnom 4. mjestu s rastom od 5.998 posto, Devot Solutions na 19. (1.545%), Netgen na 28. (1.113%), Uprise na 35. (939%), CircuitMess na 40. (790%), Amplifico (Parklio) na 41. (749%), Async Labs na 42. (747%) te Cinnamon na 46. mjestu (649%). U kategoriji Companies to Watch plasirali su se: Firefly Studio na 7. mjestu s rastom od 1.227 posto, Identity Consortium na 12. mjestu (838%), Brightdock na 20. mjestu (319%) te Hivetech na 22. mjestu (292%).

U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta prošle godine, predstavljene su tri hrvatske tvrtke: Axilis, Notch i Robotiq.ai. Zanimljivo je da je šest od osam tvrtki iz Hrvatske ostvarilo svoj prvi plasman u glavnom natječaju. Asinc Labs je ponovio prošlogodišnji uspjeh dok je CircuitMess, koji je prošle godine ostvario plasman u kategoriji Zvijezde najvećeg rasta, ove godine to ponovio i u glavnoj kategoriji. U kategoriji Companies to Watch Brightdock i Hivetech ponovili su prošlogodišnji uspjeh i ponovo se plasirali u toj kategoriji.

„Zahvaljujemo svim tvrtkama iz Hrvatske koje su se prijavile i sudjelovale na našem natječaju. Čestitamo onima koji su uspjeli ostvariti plasman, kao i onima koji nisu, jer su svojim sudjelovanjem i uspješnošću doprinijeli podizanju kvalitete i značaja ovog natječaja, kao i hrvatskog gospodarstva”, zaključio je Dražen Nimčević.

O RANG-LJESTVICI

Ljestvica pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi rangira tvrtke prema najbržem rastu prihoda u razdoblju od četiri uzastopne godine. Ljestvica za 2022. temelji se na analizi prihoda ostvarenih u razdoblju od 2018. do 2021.

Glavna kategorija (Fast 50)

Kako bi se tvrtka kvalificirala za uvrštenje na ljestvicu, mora ispuniti nekoliko kriterija:

• u 2018., 2019. i 2020. godini godišnji prihodi tvrtke moraju iznositi najmanje 50.000 eura, a u 2021. godini moraju biti veći od 100.000 eura
• mora imati sjedište u nekoj od srednjoeuropskih zemalja (Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka ili Srbija)
• baviti se razvojem ili proizvodnjom zaštićene tehnologije ili značajna kapitalna sredstva trošiti na istraživanje i razvoj
• u svojoj vlasničkoj strukturi ne smije imati ovisne subjekte u pretežitom vlasništvu strateških subjekata.

Companies to Watch Kategorija Companies to Watch obuhvaća i rangira mlade tvrtke koje još ne ispunjavaju kriterije za prijavu na glavno natjecanje za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki. Kategorija obuhvaća tvrtke s tri godine poslovanja. Kako bi se tvrtka kvalificirala za uvrštenje na ljestvicu, mora ispuniti kriterije uglavnom kao i za glavnu kategoriju, osim po prihodima gdje u 2019. i 2020. godišnji prihodi tvrtke moraju iznositi najmanje 10.000 eura, a u 2021. moraju biti veći od 30.000 eura.