Filipović: Zatražene liste od trgovaca, građani će moći uspoređivati cijene

Davor Filipović, ministar gospodarstva (Foto: Davorin Visnjic/Pixsell)

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je nakon sjednice Vlade da su od trgovačkih lanaca zatraženi popisi s cijenama, koje će građani moći uspoređivati.

Rekao je kako je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ovaj tjedan poslalo dopis prema 10 najvećih trgovačkih lanaca od kojih je zatraženo da dostave cijene 80 artikala za cijelu prošlu godinu te da im svaka dva tjedna dostavljaju te podatke kako bi se prezentirale građanima na jednome mjestu, da ih mogu uspoređivati.

U razgovoru su, kako je kazao, svi trgovački lanci rekli da će te podatke dostaviti i nada se da će na takav način omogućiti građanima da vide “tko je prema njima bio o.k., a tko ne u ovoj krizi”.

Na pitanje zašto se odustalo od zamrzavanja cijena rekao je kako se nije odustalo od onog što se najavljivalo, nego se iz sadašnjih nalaza vidi da dobar dio poslovnih subjekata vraća cijene sukladno odluci Vlade.

“Procijenili smo da u ovom trenutku treba pojačati nadzore, a onda će se vidjeti hoće li se ići u smjeru drugačijih mjera”, istaknuo je Filipović.

Najavio je kako će nadzori i dalje biti kontinuirani. “Vidimo li da postoji potreba da poduzmemo neke druge mjere mi ćemo to napraviti”, istaknuo je te dodao kako je poruka svima da trebaju vratiti cijene na one od 31. prosinca lani.

Na novinarsko pitanje je li Vlada bila naivna kada je vjerovala da će trgovci, ugostitelji, frizeri, samo preračunati cijene iz kuna u euro, odnosno da ih neće dizati, Filipović je odgovorio kako sve poslovne subjekte promatraju kao partnere i ne može se unaprijed raditi restrikcije ili nekoga kažnjavati.

“Napravljen je cijeli proces, uveden je zakon o euru, dane su smjernice i sada kad se vidjelo da ih se neki ne drže. Vlada koristi sve što ima na raspolaganju”, rekao je napominjući kako nikome nije u interesu da mu porezna ili carinska uprava uprava ne izlazi iz prostorija.

Filipović vjeruje da će poslovni subjekti koji su digli cijene, a nisu trebali, vratiti cijene na razinu od 31. prosinca. U protivnom, kako je kazao, Vlada ima sve mehanizme na raspolaganju kao i dodatne poteze koje može povući. (Hina)