Insight Day: Konzum okupio renomirane stručnjake za područje ekonomije i maloprodaje

Recentni događaji na globalnoj mapi gospodarstva, poput rastuće inflacije, uvelike su obilježili proteklu godinu, a posljedice istih još će neko vrijeme osjećati gotovo svi poslovni subjekti. Što točno onda trgovci mogu očekivati u mjesecima ispred nas, kako se nositi s novim tržišnim izazovima te kako ispuniti očekivanja kupaca, samo su neke od brojnih tema o kojima se govorilo na Insight Dayu, godišnjoj internoj konferenciji Konzuma koja je okupila menadžment kompanije, kao i kolege iz drugih kompanija Fortenova grupe. Uz interne stručnjake, na događaju su sudjelovali i oni iz svijeta maloprodaje i biznisa.   

Konferenciju je otvorio Magnus Lindkvist, švedski autor i futurolog koji prati trendove na temelju kojih je moguće predvidjeti kako bi život, društvo i poslovanje mogli izgledati u budućnosti. U svojem predavanju je na duhovit način predstavio ideje kako stvarati i upravljati u svijetu čija je budućnost prepuna iznenađenja. 

Vuk Vuković, CIO američkog hedge fonda Oraclum Capital LLC (ORCA), predstavio je makroekonomske trendove i predviđanja za 2023., s obzirom na očekivane odluke središnjih banaka i kretanje inflacije.

Sebastian Rennack, osnivač tvrtke Aletos Advisory i stručnjak za maloprodaju, u svojem se predavanju fokusirao na aktualnu temu s kojom su svi trgovci suočeni, a to je rastuća inflacija. Govorio je i o prilikama i izazovima kada je u pitanju lojalnost potrošača u posljednjih nekoliko godina, kao i o najboljim primjerima iz maloprodajne prakse.

Prvi dio konferencije zatvorio je Ivan Junaković, voditelj prodaje za Hrvatsku i BiH u agenciji za istraživanje tržišta NielsenIQ, koji se u svojem predavanju dotaknuo budućnosti u prodaji i globalnim trendovima.

Na dobre strategije u maloprodaji i kako zadovoljiti potrebe kupaca u okviru njihovih vrijednosti, u nastavku konferencije osvrnuo se Nick Downing, komercijalni direktor u IGD-ju, koji je odgovoran za sve trgovinske poslove kompanije od čijih se prihoda financira i program društvenog utjecaja IGD-ja.

Uz stručnjake iz maloprodaje i biznisa, Konzum je ugostio i osobe iz drugih područja djelovanja, točnije sporta. Tako su Konzumovi zaposlenici imali prilike čuti o karijernom uspjehu naše poznate svjetske rekorderke ronjenja na dah, Mirele Kardašević, koju na njenom sportskom putu podržava i Konzum.

Zadnji dio konferencije bio je rezerviran za prezentaciju poslovnih rezultata kompanije, kao i panela u kojem je sudjelovao dio Uprave Konzuma, a u kojem se govorilo kako će za kompaniju izgledati poslovna 2023. godina, odnosno koji su fokusi, kao i izazovi za unaprjeđenje maloprodajnih procesa i aktivnosti.

„Maloprodaja je vrlo dinamičan sektor te smo svjesni kako ključ našeg uspjeha leži u kontinuiranom praćenju trendova, diktiranju novih, kao u  i osluškivanju potreba kupaca. Upravo su ovakve konferencije važne kako bismo našim zaposlenicima osigurali pristup najboljim svjetskim praksama, dijeljenju znanja i novih ideja te raspravi s ponajboljim stručnjacima iz naše poslovne djelatnosti. Ljudi su najvažniji dio naše kompanije, a ulaganjem u njihovo znanje ujedno ulažemo u budućnost Konzuma“, istaknuo je Zoran Mitreski, predsjednik Uprave Konzuma.