Dodijeljena priznanja ‘Zlatna repa’

Najuspješnijih proizvođačima šećerne repe u Županji je dodijeljeno priznanje “Zlatna repa”, a ministrica poljoprivrede Marije Vučković poručila je kako će Vlada poduprijeti proizvođače te visoko dohodovne kulture te učiniti sve za opstanak industrije šećera u Hrvatskoj. 

Istaknula je kako je šećerna repa u programskom razdoblju najprije pokrivena te da je to i dalje najvažnija i najizdašnija potpora proizvođačima proizvodno vezanim plaćanjima. “Iako se ukupna omotnica za proizvodno vezana plaćanja smanjila, ona je za razdoblje 2023. – 2027. oko 281 milijun eura i pokriva jako mnogo sektora, omotnica za šećernu repu je otprilike ostala ista. Za pet godina ona je negdje iznad 23 milijuna eura, a godišnji predviđeni iznos je 4,64 milijuna eura. Dodatno, mi smo imali trogodišnji program koji je istekao još 2021. godine pa smo donijeli jednogodišnji program, imali smo određene promjene i s tim ćemo nastaviti i kroz ovu godinu”, najavila je Vučković.

Rekla je kako se u Ministarstvu poljoprivrede priprema dodatni cjeloviti program za različitu poljoprivrednu proizvodnju, a dio njega će biti i šećerna repa. “Naš je plan, a posavjetovat ćemo se oko njega i s proizvođačima, osigurati iznos oko 1,3 milijuna eura, što je s proizvodno vezanim plaćanjima gotovo šest milijuna eura”, istaknula je. 

Podsjetila je kako je hrvatska poljoprivreda prošle godine zbog suše imala smanjene prinose više od 20 posto. “S tim u svezi, važno je reći da smo, uz sredstva iz Programa ruralnog razvoja, koji je na isteku i sredstva su praktično u cijelosti utrošena, objavili i poseban natječaj, a riječ je o nešto manje od 70 milijuna kuna. Ima interesa i među proizvođačima šećerne repe, a riječ je o nabavi opreme za navodnjavanje i nastojat ćemo tom interesu i udovoljiti”, poručila je ministrica Vučković.

Ocijenila je kako je Vukovarsko-srijemska županija, uz Osječko-baranjsku, jedan od stupova prehrambene sigurnosti Hrvatske. Pritom je pohvalila Vukovarsko-srijemsku županiju, u kojoj je, u sklopu financijskih instrumenata koji su nam odobreni 2018. godine, ugovoreno 340 zajmova, pretežito investicijskih. 

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro podsjetio je kako je prošla godina bila izazovna za domaće proizvođače šećerene repe, koji su se suočavali s posljedicama suše i problemima s energentima. “Gotovo je, preživjeli smo i idemo dalje. Nadamo se u ovoj godini stabilnosti u nabavi energenata i cijena repromaterijala, kao i da suša neće utjecati na proizvodnju kao u prošloj godini”, rekao je Zadro.

Poručio je kako bi bio zadovoljan ako bi se zadržala količina proizvodnje šećerne repe iz prošle godine, u kojoj je na hrvatskim poljima proizvedeno 620.000 tona repe i 84.000 tona šećera. U ovoj se godini očekuje kako će se pod šećernom repom naći više od 9000 hektara, od kojih oko 8000 u Hrvatskoj.

Tijekom svečanosti, najboljim proizvođačima šećerne repe uručeno je priznanje “Zlatna repa”, a nakon toga ministrica Vučković sastala se i s članovima Uprave Hrvatske industrije šećera. (Hina)