Proizvođači duhana: Imamo dobro okruženje za ugovaranje nove proizvodne sezone

Nakon uspješnog završetka proizvodne sezone 2022. u kojem je postignuta rekordna otkupna vrijednost proizvedenog duhana zbog rasta prosječne otkupne cijene od 27 posto, proizvođači duhana i organizatori proizvodnje su u veljači započeli s ugovaranjem nove proizvodne sezone.

Proizvođačke udruge Krupan list i Tabacum zajedno sa organizatorima proizvodnje, Hrvatskim duhanima, proizvođačima su na terenskim sastancima prezentirali okvir proizvodnje duhana za ovu godinu. Proizvođačima je najveći izazov visok rast proizvodnih troškova, od čega najviše troškova energenata. Trošak sušenja duhana, uz Vladine mjere subvencije, kada je plin u pitanju je porastao gotovo 120 posto, a kada je struja u pitanju gotovo 80 posto, što je veliki udar na proizvođače. Naglasili da je u ovo vrijeme inflacije i energetske krize izrazito važno da i organizatori proizvodnje i lokalne zajednice i Ministarstvo poljoprivrede podupru proizvodnju duhana kako bi osigurali njenu opstojnost i dugoročnost. Proizvođači su pozdravili najavljeno dodatno povećanje otkupne cijene od strane organizatora proizvodnje za čak 25 posto, kao i najavljeni rast potpore po kilogramu duhana tipa Virginija u sklopu potpora kroz Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi.

”Prošla godina je bila izuzetno izazovna za sve proizvođače jer tako visoko povećanje troškova sami proizvođači nisu mogli amortizirati. Zato smo iznimno zadovoljni i komunikacijom i suradnjom i na kraju samom realizacijom u otkupu, kako s organizatorima proizvodnje, tako i sa Ministarstvom poljoprivrede, jer smo od obje strane dobili konkretnu potporu koja je omogućila opstojnost proizvodnje. Ohrabreni krećemo u novu sezonu u kojoj se nadamo da ćemo uz još bolju suradnju u kriznim uvjetima uspjeti ne samo sačuvati površine pod proizvodnjom već ih i dodatno povećati”, izjavio je Mihael Čolak, predsjednik Udruge Tabacum.

Duhansko gospodarstvo Hrvatske, kojeg je poljoprivredna proizvodnja duhana dio, pridonosi državnom proračunu gotovo 6 milijardi kuna na godišnjoj razini, zapošljava što direktno, što indirektno 10 tisuća ljudi, a uz servisne djelatnosti čak više od 15 tisuća ljudi. Malo je poljoprivredne proizvodnje koja je dio tako velikog gospodarskog sektora. Duhan je također jedna od najvažnijih domaćih poljoprivrednih kultura na razini EU s obzirom da čini oko 6 posto ukupne proizvodnje duhana u EU, što je daleko značajnije u odnosu na sve ostale domaće poljoprivredne kulture.

”Duhan je izuzetno važan za ovaj dio Slavonije i Podravine i ne postoji niti jedna kultura koja bi po važnosti za gospodarstvo mogla zamijeniti duhan. Zato je važno da smo kao proizvođači prošle godine dobili poticaj od svih strana koji nam je pomogao da iznesemo sezonu, da ne prekidamo pokrenuta nužna ulaganja u nove tehnologije i modernu opremu i da sada imamo izvjesnost kod ugovaranja nove sezone”, izjavio je Željko Mikulčić, predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list.