Održani četvrti Dani Dalmatinskog pršuta i vina

U jednom od najljepših parkova u Dalmaciji – Gradskom parku Vrgorac – održano je četvrto izdanje trodnevne eno-gastro manifestacije Dani Dalmatinskog pršuta i vina. Tako je i ove godine grad koji i službeno nosi titulu Grada Dalmatinskog pršuta i vina ugostio brojne proizvođače, izlagače i posjetitelje koji su se na jednom mjestu okupili kako bi uživali u vrhunskom pršutu i drugim mesnim delicijama, iznimnim vinima te ostalim domaćim proizvodima. Pred brojnim posjetiteljima iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja, preko 40 izlagača predstavilo je  svoje najbolje proizvode, među kojima su najveće zvijezde bili Dalmatinski pršut i autohtone vrgorske vinske sorte Zlatarica Vrgorska i Trnak.

Sva tri dana za posjetitelje su kuhali vrhunski chefovi iz ŠKMER-a (Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija tradicionalna jela „Mediteranske kuhinje na vrgorskom pijatu“ koja spajaju okuse tradicije, vino i pršut s lokalnim namirnicama. Pored bogatog folklornog programa okupljene je u petak zabavila Zorica Kondža, u subotu su se za dobru atmosferu pobrinuli Neno Belan i Fiumensi, a manifestaciju je u nedjelju zatvorila Vanna svojim izvanrednim glasom i pjesmama.

„Preko nekoliko tisuća posjetitelja kroz vikend te 40 izlagača jasan su dokaz kako su Dani Dalmatinskog pršuta i vina jedna od najboljih fešta pršuta i vina u Dalmaciji. Titula Grada Dalmatinskog pršuta i vina koju naš Vrgorac s ponosom nosi svake nas godine potiče na još kvalitetniju organizaciju, još sadržajniji program i još bogatiju ponudu onog najboljeg što vrgorski kraj nudi. Veliki interes svih posjetitelja i pohvale za dobar program samo su još jedan poticaj da sljedeće godine ovu manifestaciju dignemo na još višu razinu“, izjavila je Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca.

Najveća zvijezda manifestacije i vrgorskog kraja upravo je Dalmatinski pršut. Naime, više od 70 posto proizvodnje certificiranog Dlamatinskog pršuta dolazi iz vrgorskog kraja, a u Vrgorcu je smještena i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi.

„Odavno je Dalmatinski pršut prepoznat kao delicija koja svoje mjesto nalazi na sve većem broju stolova restorana i naših domova. Njegovu posebnost potvrđuje i zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla, a tajna recepture je tradicionalan i prirodan proces proizvodnje bez dodanih konzervansa i aditiva, soljenje morskom soli te sušenje na dalmatinskoj buri i zrenju u razdoblju od najmanje godinu dana. Samo se u trenutnoj pršutani Mesne industrije Braća Pivac u Zavojanama proizvede oko 70.000 komada certificiranog Dalmatinskog pršuta, a u tijeku je izgradnja nove pršutane u Gospodarskoj zoni Ravča u kojoj ćemo uvišestručiti proizvodnju. Vještina proizvodnje Dalmatinskog pršuta dio je dalmatinske tradicije i moramo je očuvati, a ova je manifestacija jedan od načina kojima podsjećamo na njegovu autentičnost i važnost u izvornoj gastronomskoj ponudi Hrvatske“, izjavio je direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac Darko Markotić.

Pored zabavnog programa na manifestaciji su se predstavila i brojna vrgorska obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva koja sudjeluju u projektu „Misli globalno, kupuj lokalno“ i aplikaciji „Kupuj domaće“ Poduzetničkog centra Vrgorac. Riječ je o inovativnom alatu koji potiče kupnju domaćih poljoprivrednih proizvoda spajajući lokalne proizvođače voća, povrća, meda, maslinovog ulja, mesa i drugih proizvoda s lokalnim kupcima koji žele izvorne okuse na svom stolu. Održana je i panel-rasprava na temu ostanka i opstanka u Dalmatinskoj zagori, s naglaskom na mesoprerađivačkoj i poljoprivrednoj proizvodnji, a predstavljen je i projekt revitalizacije autohtonih sorti Zlatarica Vrgorska i Trnak te prvi pjenušac autohtone sorte Zlatarica Vrgorska. U Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine za sve je otvorena izložba Vrgorska poljoprivreda nekad gdje su izložene povijesne fotografije koje prikazuju najrazličitije poljoprivredne djelatnosti u Vrgorskoj krajini kroz 20. stoljeće.  

Dani Dalmatinskog pršuta i vina održavaju se u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i Grada Vrgorca, uz potporu Mesne industrije Braća Pivac i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te od ove godine i pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Više informacija dostupno je na stranici www.daniprsutaivina.com.