Prerađivačima 19,9 mil. eura zbog rasta cijena energenata

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da su otvorene prijave za više od 19,9 milijuna eura vrijednu mjeru potpore za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije.

Riječ je, kako navode, o jednoj od dviju mjera definiranih Programom državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrijednosti 26,5 milijuna eura.

Putem toga programa, vlada i Ministarstvo poljoprivrede će pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja, zbog kojih su neki od subjekata u preradi poljoprivrednih proizvoda dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka.

Prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer.

Zahtjeve je moguće podnijeti do 31. ožujka.

Iz Ministarstva ističu i kako je u pripremi i druga mjera Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda – potpora prerađivačima uslijed povećanja troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije, vrijedna više od 6,6 milijuna eura. (Hina)