Bilanca 2022.: Gebrüder Weiss nastavlja rasti

Logističar Gebrüder Weiss ostvario je povećanje prometa od 18 posto i osnažio svoju poziciju na glavnim tržištima / 67 milijuna eura uloženo je u širenje mreže i digitalizaciju / učinjeni su daljnji koraci prema klimatskoj neutralnosti

Međunarodno transportno i logističko poduzeće Gebrüder Weiss ostvarilo je u protekloj poslovnoj godini neto promet od 3,01 milijarde eura. To je rast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu (2021.: 2,54 milijarde eura). Logističar tako nastavlja pozitivan razvoj proteklih godina. „Uspjeli smo pratiti naše strateške ciljeve u izazovnom okruženju.

Osnažili smo svoju poziciju na glavnim tržištima srednje i istočne Europe, SAD-a i Azije te učinili napredak u pogledu tema digitalizacije i klimatske neutralnosti do 2030.

Zadovoljavajući rezultati u svim područjima poslovanja pokazuju da smo stabilni i spremni za budućnost“, rekao je Wolfram Senger-Weiss, predsjednik uprave Gebrüder Weiss. Kvota vlastitog kapitala također je povećana i sada je ponovno oko 60 posto, što naglašava snagu tvrtke u krizi i ističe Gebrüder Weiss kao sigurnog poslodavca (2021.: 57 posto).

Wolfram_Senger-Weiss, predsjednik Uprave Gebruder Weiss

U sektoru cestovnog prometa je s 1.479 milijuna eura ostvaren rast od 16 posto (2021.: 1.277 milijuna eura). Područje proizvoda Home Delivery kretalo se na prošlogodišnjoj razini te je isporučeno oko 1,53 milijuna pošiljaka privatnim kućanstvima u Austriji i istočnoj Europi (2021.: 1,58 milijuna pošiljki).

Tako je Gebrüder Weiss zadržao poziciju tržišnog predvodnika u ovom segmentu. Područje Air & Sea značajno je raslo te je s 1.272 milijuna eura ostvarilo povećanje prometa od 24 posto (2021.: 1,024 milijuna eura). Visoke vozarine brodarskih tvrtki i zračnih prijevoznika značajno su pridonijele tom porastu. Količine pošiljki u DPD Austria, čiji je član društva Gebrüder Weiss paketna služba, ostale su gotovo konstantne: prošle godine je prevezeno 66 milijuna paketa (2021.:  66,5 milijuna).

Širenje međunarodne mreže

Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u kontekstu ukrajinskog rata, energetskih problema i rastuće inflacije, tvrtka Gebrüder Weiss nije odustala od svoje strategije ulaganja u 2022. U konsolidaciju vlastite mreže i međunarodno širenje poslovnica i usluga utrošeno je ukupno 67 milijuna eura. Tvrtka se usredotočila na Njemačku, Mađarsku, Rumunjsku i SAD te Tursku i Gruziju – posljednje dvije kao glavne poveznice na Središnjem koridoru, na kojem je logističar proširio svoje transportne veze prema srednjoj Aziji i Kini.

Na važnom logističkom tržištu Njemačke, Gebrüder Weiss je uspio učvrstiti svoju poziciju u zračnom i pomorskom prijevozu kao i cestovnom prijevozu. U južnoj Njemačkoj tvrtka je završila proces promjene naziva i statusa bavarske špedicije Lode u Gebrüder Weiss Waldkraiburg.

U planu je daljnje širenje cestovne prometne mreže južne Njemačke, a prvi koraci su već učinjeni početkom 2023. preuzimanjem špedicije Rentschler u Baden-Württembergu. Širenjem mreže rastao je i broj zaposlenih: porastao je za šest posto na oko 8.400 zaposlenika (2021.: 7.900).

Digitalizacija i održivost i dalje u fokusu

Strategija digitalizacije „Best of Both Worlds”, koju Gebrüder Weiss shvaća kao kombinaciju operativne i digitalne kompetencije, dosljedno je provedena i u 2022. U tu svrhu dodatno je globalno pokrenut korisnički portal myGW. Portal klijentima nudi informacije o protoku robe u stvarnom vremenu, a time i maksimalnu transparentnost u cijelom lancu isporuke.

„Naš cilj je pružiti najbolja rješenja za opskrbne lance naših klijenata i pritom maksimalno smanjiti utjecaj na okoliš. U tu svrhu kontinuirano ulažemo u naše logističke sustave i digitalne alate, obuku naših zaposlenika te u ekološki prihvatljive načine transporta,“ objašnjava Wolfram Senger-Weiss.

Svoju posvećenost održivim ciljevima kao i želju da da doprinos globalnoj zaštiti klime logističar je dokumentirao u Izvješću o održivosti objavljenom 2022. Vlastiti logistički pogoni trebaju do 2030. biti klimatski neutralni. U tu svrhu tvrtka sve više koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora te je prošle godine instalirala četiri nova fotonaponska postrojenja na lokacijama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Ukupno 22 takva sustava već su u radu što daje godišnju uštedu od 1.110 tona CO2. Širenje će se 2023. nastaviti u tim zemljama kao i u istočnoj Europi. Nije se mirovalo ni u području alternativnih pogona: nakon uspješnih testiranja na dugim dionicama vlastitog kamiona na vodik, Gebrüder Weiss će nastaviti ulagati u ovu tehnologiju: pet novih H2 kamiona bit će na cestama u Njemačkoj 2023. Planirano je i daljnje povećanje broja električnih kombija za gradski prijevoz robe u Austriji i istočnoj Europi.

Uprava-tvrtke GW (s lijeva: Jurgen-Bauer, Peter-Kloiber, Wolfram-Senger Weiss i Lothar-Thoma)

Gebrüder Weiss očekuje da će se logističko poslovanje normalizirati u 2023. godini. Broj pošiljki trenutačno je u blagom padu, a cijene zračnog i pomorskog prijevoza pale su približno na razinu iz 2019. U tom smislu može se također očekivati ​​trend pada prometa. Opća geopolitička situacija može stvoriti dodatne poteškoće.

Wolfram Senger-Weiss poručuje: „Pandemija je dokazala koliko je logistika učinkovita i koliko brzo može reagirati na promjenjive okvirne uvjete. Tvrtka Gebrüder Weiss uspjela je učvrstiti svoju solidnu financijsku osnovu i nastavlja poticati inovacije. Bliski smo s klijentom te iz njegovih potreba izvodimo odgovarajuće digitalne usluge. S respektom i zabrinutošću promatramo aktualnu gospodarsku prognozu, visoku inflaciju i rat u Ukrajini. Unatoč svemu, kao snažno poduzeće vjerujemo u sebe.“