Paket mjera – najviše za ublažavanje rasta cijena energije – 1,18 mlrd. eura

Najveći dio četvrtog Vladinog paketa mjera pomoći, vrijednog 1,7 milijardu eura, odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što će država osigurati 1,181 milijardu eura, za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura.

Predstavljajući četvrti paket mjera pomoći građanima, ustanovama i poduzećima, premijer Andrej Plenković naglasio je kako nastavljaju s mjerama želeći dati odgovor na globalnu ekonomsku krizu i inflatorne pritiske s kojima smo suočeni.

Prema paketu mjera, cijena električne energije za kućanstva, za javni i neprofitni sektor, za malo poduzetništvo te poduzetnike do kraja rujna ostaje na istoj razini kao i u jesenskom paketu koji je vrijedi do 31. ožujka, a na snagu je stupio 1. listopada prošle godine.

Kod kućanstava mjera se odnosi se na ukupno 2.115.552 mjernih mjesta i vrijedna je 82 milijuna eura, u javnom i neprofitnom sektoru mjera obuhvaća 13.080 korisnika i vrijedna je 50 milijuna eura, dok je za sektor poduzetništva mjera ukupno vrijedna 464 milijuna eura.

Cijena plina neće se mijenjati do travnja iduće godine za kućanstva, javni i neprofitni sektor te za sve mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh, a ukupna vrijednost mjere je 150 milijuna eura.

Produžuje se, također do travnja iduće godine, i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica, za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, a vrijednost mjere je 35 milijuna eura.

I dalje će biti snižene trošarine na naftne derivate (bezolovni motorni benzin, dizel i loživo ulje), a ukupna je vrijednost mjere 133 milijuna eura.

Do travnja iduće godine ostaje nepromijenjena i jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave. Vrijednost mjere je 267 milijuna eura, a odnosi se na 159.000 kupaca (npr. gradove Zagreb, Sisak, Zaprešić, Velika Gorica).

Za zaštitu od inflacije 169 milijuna eura

Za zaštitu od inflacije najugroženijih građana Vlada će osigurati 169 milijuna eura te će tako za potpore umirovljenicima biti osigurano ukupno 75 milijuna eura kroz jednokratne naknade te ukidanjem dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Također, 69.000 ugroženih kupaca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije, za što će biti osigurano 40 milijuna eura.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

Taj status imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade (ZMN), nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, a mjesečna naknada povećava se na 70 eura.

Korisnici ZMN-a imat će i dalje pravo i na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge, a produžuje se i naknada za troškove nabave ogrjevnog drva za 35.000 korisnika (vrijednost mjere 4 milijuna eura).

Naknade u sustavu socijalne skrbi i potpore za nezaposlene hrvatske branitelje ukupno su vrijedne 35 milijuna eura, potpore korisnicima doplatka za djecu 9 milijuna eura, a samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna 2,3 milijuna eura (povećava im se koeficijent za izračun osnovice plaće s 0,8 na 1,2).

Jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 100 eura dobit će 60 tisuća nezaposlenih (ukupno 6 milijuna eura), a nepromijenjena će ostati cijena obroka za studente (vrijednost potpore za 111 tisuća studenata ukupno 8 milijuna eura).

Primateljima dječjeg doplatka isplatit će se u travnju posebna novčana naknada (128 tisuća obitelji odnosno 230.000 djece), a ovisno o broju djece iznosit će od 45 do 160 eura.

Manje izmjene u košarici proizvoda s fiksiranom cijenom

Premijer je najavio i manju izmjenu u košarici proizvoda čija je cijena fiksirana te će na sjednici Vlade u četvrtak donijeti odluku kojom se iz košarice “miču”, svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso, te će ubuduće fiksna cijena biti za osam proizvoda.

Izvor: Vlada RH
Izvor: Vlada RH

Prema prijedlogu, za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža – 1,72 eura za litru (do sada 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3,79 eura za kilogram.

Za posebne potpore i poticaje Vlada će osigurati 347 milijuna eura, a odnose se na potpore za održivost domaćeg javnog prijevoza (11 milijuna eura), potporu poljoprivrednicima i ribarima (41 milijun eura), potporu prerađivačima drva i proizvođačima namještaja (4 milijuna eura).

Za energetsku učinkovitost zgrada i obnovljive izvore energije potpore će ukupno iznositi 291 milijun eura pri čemu se do kraja godine nastavlja s postojećim potporama stradalima u potresu. (Hina)

Komentar HGK na 4. paket mjera Vlade

Luka Burilović, predsjednik HGK

Hrvatska gospodarska komora pozdravlja posljednji paket mjera vlade RH za pomoć gospodarstvu i građanima. HGK drži da su mjere uravnotežene te da u okviru proračunskih mogućnosti u značajnoj mjeri amortiziraju pritisak rasta cijena energenata kao jednog od glavnih uzročnika inflacije. Dugotrajnost dijela mjera za cijenu električne energije i plina, čije se formalno usvajanje očekuje na sjednici Vlade u četvrtak, omogućit će sigurnije poslovno okruženje i mogućnost dugotrajnijeg planiranja troškova gospodarstvu, a građanima spriječiti daljnji pad kupovne moći i standarda.

“Kontekst u kojem se donose nove mjere karakteriziran je neizvjesnošću, stoga su predvidivost i planiranje poslovnih obaveza i aktivnosti koje donose ove mjere ključni. Svima nam je drago da smo u Europi ovu zimu uspješno prošli bez uobičajenih količina ruskog plina, a imali smo i sreće s vremenom, dok je kineska industrijska potražnja za plinom bila niža zbog restrikcija u aktivnostima vezanim uz pandemiju. Ipak, ne možemo predvidjeti kakva nas zima ali i geopolitičke okolnosti očekuju krajem godine pa je nužno da se razdoblje pred nama iskoristi za daljnje poticanje energetske samodostatnosti i obnovljivih izvora energije”,  rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Burilović drži da je Vlada novim mjerama za potporu građanima i gospodarstvu, koje se u različitim oblicima primjenjuju gotovo već tri godine od izbijanja korona krize, ispunila tri ključna cilja, a to su ublažavanje rasta cijena, zaštita od inflacije i posebne potpore i poticaji.

“Posebno nam je drago zbog nastavka mjere potpore javnog prijevoza putnika, što je HGK zagovarala. Ova mjera će pridonijeti prevladavanju negativnih trendova u poslovanju cestovnih prijevoznika putnika u post-covid razdoblju koji su se manifestirali kroz povećane ulazne troškove te konstantni pad broja putnika i prihoda prijevoznika”, rekao je predsjednik HGK.

Smatra i da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi Hrvatska povećala udio obnovljivih izvora energije i otvorila alternativne dobavne pravce za opskrbu energentima.

“Prošla je godina pokazala kako je energetska tranzicija vrlo složen poduhvat. Financijski trošak tranzicije bit će znatan, a ne znamo je kada će sve potrebne tehnologije i prateća infrastruktura biti spremne, dok će u međuvremenu pritisci na europsku industrijsku bazu samo jačati, što dalje pojačava potrebu ubrzanja energetske tranzicije koju Hrvatska još nije do kraja iskoristila. Hrvatska je zahvaljujući postojanju ključne energetske infrastrukture poput Janafa ili LNG terminala na vrijeme osigurala sigurnu opskrbu energentima, čime smo se našli u bitno boljoj poziciji u odnosu na zemlje u regiji, no pred nama je još dalek put kako bi osigurali što veći stupanj energetske samodostatnosti, što treba biti jedan od ključnih izazova ove Vlade u narednom razdoblju”, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.