Hrana i energija iznova raspirile inflaciju u Britaniji

Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

Stopa inflacije porasla je u veljači na 10,4 posto, s 10,1 posto u siječnju, što znači da je rast cijena ubrzao prvi puta od listopada, pokazuju podaci CSO-a.

Jedan od glavnih pokretača inflacije u veljači bio je ubrzani rast cijena hrane bezalkohodnih pića, za 18,0 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču, nakon 16,7-postotnog skoka u siječnju, u razdoblju nestašice povrća u brojnim supermarketima.

Trgovci su posebno teško dolazili do rajčica, paprike i krastavaca, uglavnom zbog ekstremnih vremenskih uvjeta koji su utjecali na urod u Španjolskoj i u sjevernoj Africi, napominje BBC.

Na nestašicu nadovezale su se visoke cijene energije koje su utjecale na domaće uzgajivače i problemi u opskrbnim lancima.

Snažan rast cijena hrane potaknulo je poskupljenje povrća zbog visokih troškova energije i loših vremenskih uvjeta koji su u pojedinim dijelovima Europe doveli do nestašica i racioniranja, rekao je glavni ekonomist statističkog ureda Grant Fitzner.

Troškovi stanovanja bili su viši za 26,6 posto nego u veljači 2022. godine, uz gotovo istu stopu rasta kao i u siječnju, zbog poskupljenja struje i plina. 

Britanska središnja banka (BoE) odlučit će na sjednici u četvrtak hoće li povećati, smanjiti ili zadržati kamatne stope na sadašnjoj razini kako bi obuzdala inflaciju. Od prosinca 2021. podizala ih je 10 puta kako bi skupljim zaduživanjem smanjila potrošnju. (Hina)