Dodijeljene potpore poljoprivrednicima vrijedne 1,6 milijuna eura

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede (Foto: Miroslav Lelas/Pixsell)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila je u Splitu 14 ugovora o potporama iz Programa ruralnog razvoja, ukupno vrijednih više od 1,6 milijuna eura. Riječ je o ugovorima za korisnike iz sve četiri dalmatinske županije, za sufinanciranje projekata malih i mladih poljoprivrednika, ulaganja u višegodišnje nasade i rasadničarstvo, preradu drva te korištenje obnovljivih izvora energije. 

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je da u toj županiji ima 1020 mladih poljoprivrednika, a prije šest godina bilo ih je 519.

Ministrica Vučković rekla je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugovoreno više od 110 milijuna eura projekata ili potpora, a isplaćeno je 95 milijuna eura. To potvrđuje da se unatoč nepredvidivim krizama i određenim otežavajućim okolnostima investicije realiziraju, a sredstva neometano koriste, ustvrdila je.

“U ovoj je županiji za mlade poljoprivrednike, razvoj malih gospodarstava te pokretanje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu dano nešto više od 1240 potpora. Sada je bitno podizanje novih nasada, ulaganje u stakleničku i plasteničku proizvodnju, korištenje obnovljivih izvora energije na gospodarstvu, jer to podiže mogućnost za ostvarivanje dodatnih prihoda i smanjuje troškove poljoprivrednih gospodarstava”, izjavila je Vučković.

Kaže da je sadašnja vlada prva koja je podigla minimalni nacionalni udio financiranja s 15 na 20 posto što je omogućilo podizanje vrijednosti nacionalnog strateškog plana u odnosu na prvotno predviđene za 103,5 milijuna eura. Najavila je posebne državne programe za obnovu malih zapuštenih parcela vinograda i maslinika.

Direktorica dubrovačkog Vrtlara Alma Majstorović je kazala kako su dobili sredstva za modernizaciju staklenika koji su stari više od 30 godina, te će na tako unaprijediti i povećati proizvodnju, a smanjiti troškove. (Hina)