Potrošnja neoporezovanih duhanskih proizvoda u padu; najveći izazov rezani duhan

Ukupna potrošnja neoporezovanih duhanskih proizvoda u Hrvatskoj i dalje opada, ali i dalje je primjetan značajan udio potrošnje neoporezovanog rezanog duhana kojeg koristi čak 67 posto korisnika rezanog duhana u Hrvatskoj.

O tome je u ponedjeljak izvijestila Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) koja je u suradnji s agencijom Ipsos provela četvrto istraživanje tržišta duhanskih proizvoda.

Istraživanje je provedeno prošle i ove godine u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu i u Albaniji, na reprezentativnom uzorku članova kućanstva u dobi od 19 i više godina.

Na predstavljanju istraživanje je istaknuto kako pristup hrvatskih institucija u suzbijanju ilegalnog tržišta duhanskih proizvoda tržišta predstavlja primjer uspješne i koordinirane borbe protiv ilegalne prodaje duhanskih proizvoda u čitavoj regiji.

Kontinuiran pad ilegalne trgovine cigaretama postignut je uvođenjem sljedivosti i praćenja duhanskih proizvoda, povećanjem zapljena i smanjenjem količine dozvoljenog unosa duhanskih proizvoda iz država koje nisu članice EU-a na dvije kutijice.

Hrvatska se, kako je rečeno, danas uzima kao model za druge zemlje EU-a i kao jedna od rijetkih zemalja koja je uvela ograničenja vezana za sirovi duhan.

Prema procjeni Ipsosa, udio ukupne potrošnje neoporezovanih duhanskih proizvoda u Hrvatskoj kreće se između 11 i 20 posto.

Incidencija pušenja rezanog duhana u Hrvatskoj, prema rezultatima Ipsosa, iznosi 5,6 posto, a korisnici rezanog duhana se sve više okreću neoporezovanim proizvodima, i to kupnjom takvih proizvoda u Hrvatskoj (86 posto ispitanika), BiH (12 posto ispitanika) i u nekoj od drugih zemalja (dva posto anketiranih).

Najmanji je udio korištenja neoporezovanog rezanog duhana u Sloveniji – 24 posto, dok u BiH čak 95 posto korisnika rezanog duhana koristi neoporezovane proizvode. U Srbiji je taj udio 85 posto, na Kosovu 94 posto, a u Sjevernoj Makedoniji 83 posto, a u Albaniji 76 posto.

“Carinska uprava kontinuirano kroz ciljane mjere carinskog nadzora, usmjerava svoje operativno djelovanje na otkrivanje, sprječavanje i suzbijanje nezakonite trgovine i prometa duhanskim prerađevinama”, kazale su predstavnice Carinske uprave Ministarstva financija.

U 2022., kako su navele, carinska služba oduzela je više od 3,8 milijuna komada različitih vrsta cigareta te više od 77 tona duhana, dok je u prva četiri mjeseca ove godine oduzeto 5,3 milijuna komada cigareta i više od 9 tona duhana.

Glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić je istaknuo kako su kvalitetno regulatorno i porezno okruženje presudni za stabilnost poslovanja svih sudionika duhanskog tržišta koje ostvaruje značajan gospodarski doprinos i ima značajan utjecaj na državni proračun.

Naveo je i kako je u državni proračun od trošarina na duhanske proizvode u 2022. uplaćeno 868,2 milijuna eura, a taj broj zadnjih godina raste.

“Kada se tom iznosi pribroji i iznos PDV-a na te proizvode, možemo reći da državni proračun od potrošnje duhanskih proizvoda prikupi preko milijardu eura godišnje, što je preko sedam posto ukupnih poreznih prihoda”, rekao je Stojić. (Hina)