Usvojena Provedbena uredba EK – hrvatskom poljoprivrednom sektoru 3,37 milijuna eura

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je usvojena Provedbena uredba Europske komisije (EK) za dodjelu financijske pomoći poljoprivrednom sektoru kojom je za Hrvatsku predviđen iznos od 3,37 milijuna eura.

Kako se navodi u priopćenju ministarstva, u ponedjeljak, 10. srpnja na sastanku EK u Bruxellesu usvojena je Provedbena uredba za dodjelu financijske pomoći poljoprivrednom sektoru koji se suočava sa specifičnim poteškoćama.

Time je EK odgovorio na nedavne zahtjeve 12 ministara poljoprivrede EU-a u vezi s omogućavanjem financijske pomoći i onim državama članicama koje ne graniče s Ukrajinom, ali koje, također, osjećaju posljedice krize izazvane ruskom agresijom.

Hrvatska kao jedna od potpisnica toga zahtjeva podržava usvajanje uredbe čime se doprinosi uravnoteženijem rješenju za pomoć poljoprivrednicima u svim državama članicama, navode iz ministarstva.

Napominju kako je predviđeni iznos za Republiku Hrvatsku 3,37 milijuna eura uz mogućnost dodatnog nacionalnog doprinosa do 200 posto, kojeg će Ministarstvo poljoprivrede osigurati u svrhu provedbe najavljene mjere iz Komunikacije o pomoći sektoru ratarstva.

Riječ je o bespovratnoj potpori u visini od 10,1 milijun eura, prema prvotnom prijedlogu ministarstva namijenjenoj za financiranje jedinične potpore po hektaru za prvih 30 hektara ječma, pšenice, industrijskog krumpira, kamilice i uljane repice, uz predviđeni iznos jedinične potpore od 135 eura po hektaru.

Ministarstvo poljoprivrede je, kako su istaknuli, prilikom davanja prijedloga vodilo računa o većini poljoprivrednika, a naročito o malim gospodarstvima te poštivalo usvojene kriterije iz Strateškog plana.

Prema usvojenim kriterijima iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, dodatna potpora dohotku se isplaćuje za prvih 30 hektara upisanog poljoprivrednog zemljišta.

Stoga je logično, kazali su iz Ministarstva, isti kriterij primijeniti i kod izvanredne potpore, osobito što su analize pokazale da je takvim kriterijem obuhvaćeno čak 95 posto poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj.

“Imajući razumijevanja za poteškoće u kojima se nalazi grupa poljoprivrednika koji ovih dana istupa u javnost, potrebno je spomenuti da je riječ o relevantnim poduzetnicima koje Ministarstvo poljoprivrede smatra važnim stupovima ratarske proizvodnje i trgovine, međutim, jednako tako riječ je o poduzetnicima koji pripadaju 0,5 posto najvećih posjednika zemljišta s prema dostupnim podacima, rastom prihoda i dobiti uglavnom između 40 posto i 70 posto u 2022. godini, odnosno i više”, kaže se u priopćenju. (Hina)