Predstavljen ESG rating HGK – model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki

Održivost nije samo trend, priča za dioničare niti nešto apstraktno bez mjerljivih pokazatelja. Zahtjevi su vrlo konkretni, a njihovo neispunjenje može odsjeći pristup kapitalu u potpunosti. U svjetlu geopolitičke, energetske i resursne krize, potreba ESG transformacije postaje sve izraženija.

Investitori, kupci i potencijalni zaposlenici tvrtku sve više procjenjuju po doprinosu održivosti. ESG kriterije stoga bismo mogli nazvati filterom uz pomoć kojeg dionici bolje razaznaju s kime žele surađivati. Kako za tvrtke uspostaviti taj filter i učiniti ga što boljim ključna je misija Hrvatske gospodarske komore, koja je izradila hrvatski ESG rating kao model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki.

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Uz model ocjenjivanja, radi se i o novoj nagradi HGK koju će komora dodjeljivati tvrtkama s najboljim rezultatima na ovogodišnjem izdanju konferencije HGK Podržimo održivo 19. rujna u zagrebačkoj Laubi.

“Nova regulativa traži da kreditne institucije kod procjene kreditne sposobnosti u obzir uzimaju i ESG rizike. To mora biti dio novih kreditnih politika. Činjenica da je održivost ključna za konkurentnost i opstanak poslovanja nikad nije bila jasnija. Za tvrtke koje ne posluju održivo, kapital je plaha zvjerka”, poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, pojasnivši da je HGK kroz ESG akademiju educirala više od 800 polaznika kako razviti strategiju održivosti, a sada je na redu mjerenje održivih praksi.

Uz ključan benefit privlačenja kapitala i investitora, tvrtke će korištenjem ESG ratinga moći procijeniti svoje ESG performanse i steći uvid u izloženost rizicima. Mogu pratiti svoj napredak i prilagođavati svoju poslovnu strategiju, kao i usporediti svoje poslovanje s drugim tvrtkama u sektoru te povećati konkurentnost. Tu je dakako i reputacijski faktor kod ključnih dionika, od dioničara i zaposlenika do svih vanjskih partnera.

Kriteriji su usklađeni s regulativom, zahtjevima financijskih institucija i tržišta kapitala te specifičnostima pojedinih industrija. Jedan dio informacija prikupljat će se kroz ispunjeni ESG upitnik, a ostatak temeljen javnih podataka, od financijskih do primjerice procjena emisija stakleničkih plinova za pojedinu djelatnost. Prikupljeni pokazatelji će se interpretirati s obzirom na industriju – kako se tvrtke ne bi „kažnjavale” nižom ocjenom zbog prirode svoje djelatnosti. Svaka tvrtka će dobiti svoje individualno izvješće te prijedloge poboljšanja rezultata. Tvrtke se mogu prijaviti već sada, a prijave se zatvaraju 31. kolovoza.

Podržimo održivo – središnje mjesto za održivost

Održive tvrtke koje su postigle najbolje rezultate ESG ratinga u pet kategorija bit će nagrađene na četvrtom izdanju tradicionalne konferencije HGK Podržimo održivo 19. rujna u Zagrebu. Kao središnje mjesto za održivost i pozitivne promjene u našem društvu, svake godine okupi više od 300 sudionika, kao i renomirane međunarodne stručnjake te vodeće hrvatske tvrtke, predvodnice promjena.

“Jedna od tema je i koju će ulogu digitalizacija imati u podržavanju održivosti. Procjenjuje se da bi digitalna rješenja mogla smanjiti globalne emisije ugljika čak 20 posto do 2050. kada govorimo o energiji, sirovinama i mobilnosti. Umjetna inteligencija je tu neizbježna tema, ali trebamo raspraviti i o etičkim implikacijama tehnologije”,  rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac o temama konferencije. Bit će riječi i o megatrendovima, financiranju, izvještavanju, kružnom gospodarstvu, kao i o tome koje karakteristike treba imati lider kako bi vodio tvrtku prema održivoj budućnosti.

Na konferenciji će tako središnje izlaganje održati vodeći međunarodni stručnjak Svjetskog ekonomskog foruma za megatrendove i autor best-sellera na temu četvrte industrijske revolucije Mark Esposito.  Pridružit će mu se i glavna savjetnica za održive financije Europske investicijske banke Eila Kreivi, kao i stručnjakinja za tehnološke trendove i digitalnu etiku Stephanie Hare.

Konferenciju su do sada podržali Europska investicijska banka i Predstavništvo Europske komisije u RH kao institucionalni partneri, Erste banka, Fortenova Grupa , Jamnica i Regeneracija non-wovens kao zlatni partneri, Nexe i Siemens kao srebrni partneri te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao brončani partner.

Više informacija o ESG ratingu, prijavama i programu konferencije Podržimo održivo dostupno je na webu HGK.

Podržimo održivo

ESG rating