PPK karlovačka mesna industrija najuspješnija velika tvrtka u Karlovačkoj županiji

PPK karlovačka mesna industrija dobitnik je plakete Zlatna kuna za najuspješniju veliku tvrtku u Karlovačkoj županiji u 2022. godini.

Tradicionalno priznanje Hrvatske gospodarske komore za uspješnost i izvrsnost poslovanja dodjeljuje se na temelju rangiranja pokazatelja poslovanja dobivenih obradom podataka iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika. Osim financijskih pokazatelja, pri odabiru najboljih vrednuje se ESG rating, ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njenog pristupa održivosti poslovanja prema okolišu i društvu te usvojenim praksama upravljanja.

“Naša tradicionalno industrijska regija ima svoje predvodnike, a među njima je svakako perjanica prehrambene industrije PPK karlovačka mesna industrija, dioničko društvo koje je višestruki dobitnik plakete Zlatna kuna. Ovogodišnji izbor za najbolje veliko poduzeće rezultat je vrlo uspješnog poslovanja, a time ima i veći značaj kada se zna da je konkurencija najboljih hrvatskih tvrtki ovaj puta bila vrlo žestoka. Taj kontinuitet uspješnog poslovanja PPK karlovačka mesna industrija ostvaruje izvrsnom strategijom i visokom razinom upravljanja na čemu čestitamo vlasnicima, vodstvu i svim djelatnicima“, izjavio je povodom dodjele plakete Zlatko Kuzman, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Karlovac.

Rast prodaje na stranim tržištima

S godišnjim prihodom od 250 milijuna eura PPK karlovačka mesna industrija jedno je od vodećih hrvatskih prehrambenih poduzeća. Kompanija zapošljava više od 600 djelatnika, a proizvodni pogoni obuhvaćaju površinu od čak 25000 m². Proizvodni kapacitet iznosi 25000 tona svježeg mesa i 10000 tona prerađevina godišnje. Djelatnost obuhvaća i ratarsku proizvodnju na 700 ha zemljišta te uzgoj junadi na farmi Šumbar, godišnjeg proizvodnog kapaciteta 2650 grla.

„Ponosni smo na to što smo u 2022. godini zadržali stabilnu poziciju na tržištu, ali i povjerenje naših zaposlenika, kupaca i poslovnih partnera. Unatoč izazovnim uvjetima poslovanja s kojima se suočilo cjelokupno globalno gospodarstvo, ukupni prihodi značajno su porasli u odnosu na godinu ranije. Najveći rast, za čak 132 posto, ostvaren je na stranim tržištima. Preduvjeti za to su primjena najsuvremenijih tehnologija proizvodnje, kao i implementacija međunarodnih normi kontrole kvalitete i sigurnosti hrane u proizvodne procese. Uz ostale norme, primjenujemo IFS International Food Standard, koji nam osigurava visoku razinu transparentnosti, kvalitete i zdravstvene ispravnosti kroz cjelokupan lanac proizvodnje i isporuke robe. Za ovakav rezultat potrebna je i sinergija zaposlenika, dobavljača, kupaca, vlasnika tvrtke te lokalne i šire zajednice. Koristim priliku da zahvalim našim vrijednim zaposlenicima, jer je ovo prije svega njihova zasluga”, poručio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije. Rezultati ostvareni u 2022. godini, dodao je, potvrda su ispravnosti dugogodišnje strateške opredijeljenosti tvrtke na ulaganja u djelatnike, samodostatnost, kontinuirani rast proizvodnih kapaciteta i modernizaciju proizvodnje.

“U ovoj i protekloj godini, uz ulaganja u primarnu proizvodnju, nove strojeve i opremu te zaposlenike kao našu najveću snagu, dodatno smo ojačali naše transportne i skladišne kapacitete. Novi logističko-distributivni centar, ukupne vrijednosti preko 5 milijuna eura, prostire se na 4.500 m². Sistematičan pristup poslovanju kroz ulaganja u sve aspekte poslovnog i proizvodnog procesa ostat će i dalje naša nit vodilja, kako bismo osigurali što veću stabilnost kompanije u aktualnim globalnim okolnostima, a ujedno doprinijeli održavanju i poticanju domaće proizvodnje”, zaključio je Miljak.

Razvoj i pozicioniranje

Dugogodišnja tradicija poslovanja PPK d.d. seže u same početke razvoja mesarstva u karlovačkom kraju krajem 19. stoljeća, a veliki uzlet tvrtka doživljava 2003. godine ulaskom u sustav Grupe Pivac čije poslovanje obuhvaća zaokruženi poslovni ciklus – od ratarstva, uzgoja i klaoničke obrade stoke, preko proizvodnje i prerade svježeg mesa pa sve do vlastitog transportnog sustava i maloprodajne mreže.  Proizvodni asortiman sastoji se od svježeg mesa pakiranog u kontroliranoj atmosferi, trajnih i polutrajnih kobasica i salama te mesnih prerađevina – konzervi, masti i čvaraka. Pogon za proizvodnju čvaraka najmoderniji je i među nekoliko najvećih takvih objekata u čitavoj EU. Osim na policama svih većih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, PPK proizvodi prisutni su na njemačkom, mađarskom, bugarskom, belgijskom, austrijskom, slovenskom i ostalim tržištima EUte preostalog djela Europe.