Inflacija u kolovozu porasla na 7,8 posto

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u kolovozu 7,8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak DZS, što znači da je inflacija na godišnjoj razini porasla prvi put nakon osam mjeseci pada.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u kolovozu stopa inflacije iznosila 7,8 posto u odnosu na kolovoz 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest srpanj ove godine, bila viša za 0,5 posto.

Time je DZS potvrdio prvu procjenu, objavljenu 31. kolovoza, o kretanju inflacije na godišnjoj razini, dok je blago na niže korigirao njenu stopu na mjesečnoj razini, koja je po prvoj procjeni iznosila 0,6 posto.

Stopa inflacije na godišnjoj razini je tako porasla po prvi puta nakon osam mjeseci pada. Naime, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto, u prosincu je rast inflacije usporio na 13,1 posto, u siječnju je iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, ožujku 10,7 posto, travnju 8,9 posto, svibnju 7,9, lipnju 7,6 posto, a u srpnju 7,3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 14,2 posto, slijedi hrana i bezalkoholna pića s 11 posto, odjeća i obuća s 9,9 posto, te kategorija raznih dobara i usluga s 9,4 posto.

Nadalje, cijene u kategoriji rekreacije i kulture skočile su za 7,7 posto, u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 7,5 posto, zdravlja za 6,6 posto, u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 6,2 posto, a alkoholnih pića i duhana za 5,5 posto. Najblaži rast je zabilježen u kategoriji komunikacija, za 3,5 posto, te prijevoza, za 3,3 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, porast cijena je u komponentama hrana, piće i duhan iznosio 10,1 posto,  usluge su porasle za 7,8 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije za 7,2 posto, te energija, 4,2 posto, priopćili su iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini najviše porasle cijene prijevoza

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene prijevoza, za 2,9 posto te komunikacija, za 1,4 posto. Slijede restorani i hoteli s rastom od 0,7 posto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, hrane i bezalkoholnih pića s 0,5 posto, rekreacija i kultura s 0,4 posto, te razna dobra i usluga s 0,3 posto.

Najblaži rast, za po 0,2 posto, zabilježile su kategorije hrane i bezalkoholnih pića te alkoholnih pića i duhana. S druge strane, pad cijena je zabilježen u kategoriji odjeće i obuće, i to za 4,2 posto, što je efekt sezonskih sniženja.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama energija, za 2,6 posto, usluge, za 0,7 posto, te hrana, piće i duhan, za 0,2 posto, dok je u komponenti industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije zabilježen pad cijena za 0,7 posto, podaci su DZS-a.

HIPC – inflacija na godišnjoj razini 8,4 posto

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Prema tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u kolovozu u odnosu na srpanj u prosjeku su porasle za 0,5 posto, dok su u odnosu na kolovoz 2022. godine, odnosno na godišnjoj razini porasle za 8,4 posto. (Hina)