Francuski supermarketi mogli bi od proizvođača tražiti do pet posto niže cijene

Francuski supermarketi mogli bi u redovnim pregovorima zatražiti od proizvođača robe za široku potrošnju da snize cijene dva do pet posto, rekao je u srijedu šef lanca supermarketa Les Mousquetaires Thierry Cotillard.

Francuski maloprodajni lanci kritizirali su proizvođače robe široke potrošnje poput Unilevera i Nestlea zbog, kako kažu, neopravdanog povećanja cijena. Pritisak je pojačala i vlada, tražeći da ih spuste.

Niži troškovi sirovina i energije znače jeftiniju proizvodnju hrane i drugih potrošačkih dobara, što bi se trebalo očitovati i u cijenama utvrđenim u pregovorima, rekao je Cotillard. „Vjerojatno ćemo moći zatražiti od velikih proizvođača (robe široke potrošnje) da smanje cijene za dva do pet posto”, dodao je šef Mousquetairesa.

Njegova je kompanija u Portugalu uspjela u pregovorima s proizvođačima robe za široku potrošnju ishoditi niže cijene zato što se tamo ne pregovara samo jednom godišnje, tvrdi Cotillard. „Čini nam se da je naš zahtjev da pregovaramo tijekom cijele godine, kao i naši prijatelji u Portugalu i Španjolskoj, savršeno legitiman”, rekao je.

Francuska je propisima odredila godišnje pregovore o cijenama od 1. prosinca do 1. ožujka, a razmatra zakon koji bi pomaknuo njihov početak na rujan, a završetak na 15. siječnja.

I izvršni direktor Carrefoura Alexandre Bompard rekao je zastupnicima u francuskom parlamentu da bi pregovore trebali prepustiti trgovcima i proizvođačima. “Kada je u pitanju naš odnos s proizvođačima robe za široku potrošnju, tražimo od vas da nam vjerujete i da nas pustite da pregovaramo”, rekao je Bompard. (Hina)