Gebrüder Weiss podržava projekt očuvanja plemenitih periski u Aquariumu Pula

Aquarium Pula, utočište za plemenite periske

Logističko poduzeće nastavlja sa svojim održivim mjerama za očuvanje prirode Jadranskoga mora

Gebrüder Weiss nastavlja predano podržavati projekte kojima se doprinosi očuvanju okoliša, pa i očuvanju plemenitih periski. Periske imaju važnu ulogu u očuvanju morskog ekosustava. One filtriraju vodu i tako doprinose čistoći i kvaliteti mora. Kroz projekt „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru” i suradnju s partnerima želi se zaustaviti dramatičan pad broja jedinki ovog iznimnog morskog školjkaša.

U jesen 2016. započelo je jedno od najtežih i najporaznijih razdoblja u povijesti plemenite periske. Parazit Haplosporidium pinnae i bakterija iz roda Mycobacterium sp. doveli su do masovnog odumiranja populacije plemenite periske na Balearskim otocima u Španjolskoj. Ovi su se patogeni mikroorganizmi do 2020. nekontrolirano proširili diljem Sredozemlja i zarazili skoro sve divlje jedinke. Od 2020. provodi se nacionalni projekt koji okuplja 23 partnera, uz koordinaciju od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Projektni partneri postavili su kolektore za prihvat mlađi periske i njihovu predaju Aquariumu Pula na daljnju skrb.

U interijeru Aquariuma Pula, utočišta za plemenite periske

Najnovijim istraživanjima utvrđeno je da je situacija s plemenitom periskom u hrvatskom dijelu Jadrana alarmantna. Potvrđena je prisutnost tek 26 odraslih jedinki, a kolektori koji su tijekom 2022. postavljeni uzduž obale pomogli su u prihvatu 30 jedinki mlađi plemenite periske. Većina je juvenilnih jedinki nažalost bila zaražena parazitom Haplosporidium pinnae, pa je preživjelo samo osam.

Plemenite periske u Aquariumu Pula

Suradnja između Gebrüder Weissa i Aquariuma Pula, koja je započela 2021., vođena je zajedničkom željom za očuvanjem ove ugrožene vrste i ekosustava Jadranskog mora, te će se nastaviti kroz sudjelovanje u inicijativama s ciljem zaštite ekosustava.