DZS: Rast potrošnje u Hrvatskoj u rujnu ubrzan

U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji porasla šesti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to po najvećoj stopi od travnja prošle godine, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u trećem tromjesečju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u rujnu porasla 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine porasla 5,5 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla šesti mjesec zaredom, i to po najvećoj stopi od travnja prošle godine, kada je rast iznosio 5,6 posto. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,4 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, ojačao 2,5 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih devet mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Stabilan rast gospodarstva u trećem kvartalu

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast prometa u trgovini na malo u rujnu ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u trećem tromjesečju. U drugom tromjesečju ove godine BDP je porastao 2,6 posto na godišnjoj razini, što je bio već 10. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, i to brže nego u prethodnom tromjesečju. (Hina)