Stalni energetski izazovi i problemi radne snage pridonose neizvjesnosti poslovanja i u sljedećoj godini

31. gospodarsko istraživanje Eurochambresa za 2024. pokazalo je da su hrvatski gospodarstvenici među najoptimističnijima

Godišnje gospodarsko istraživanje Eurochambresa pokazuje blago poboljšanje gospodarske klime u odnosu na povijesno niske razine od prije 12 mjeseci, prema odgovorima više od 43.000 poduzetnika. Međutim, kontinuirani izazovi poput nabave energije i sirovina, troškova rada i nedostatka kvalificiranih radnika umanjuju očekivanja i pridonose kontinuiranoj neizvjesnosti.

Nakon oštrog pada povjerenja u poslovanje zabilježenog prošle godine, sudionici Gospodarskog istraživanja Eurochambresa za 2024. (EES2024) pripremaju se za još jednu tešku godinu. Prema povratnim informacijama koje su prikupile nacionalne komore u 27 zemalja, europska poduzeća su u nešto manjoj mjeri pesimistična u pogledu domaće prodaje, izvoza, zapošljavanja i investicija u idućoj godini u usporedbi sa stanjem od prije 12 mjeseci. Rezultati, međutim, signaliziraju da visoke potrošačke cijene i niska privatna potrošnja teško pogađaju domaću prodaju. Istovremeno, očekuje se da će visoke kamatne stope opteretiti privatne investicije.

“Europska poduzeća prisiljena su predugo stiskati kočnicu, što šteti našem oporavku i konkurentnosti. Europski političari moraju im pomoći da promijene brzinu s one koja predstavlja preživljavanje na onu koja predstavlja uspjeh, umjesto da ograničavaju njihov rast prekomjernim propisima”, rekao je predsjednik Eurochambresa Vladimír Dlouhý.

Istraživanje je pokazalo se da su hrvatski gospodarstvenici među najoptimističnijima u okviru Eurochambresova istraživanja u pogledu rasta svojega poslovanja u sljedećoj godini.

“Štoviše, čak su pokazali i višu razinu optimizma nego u prošlogodišnjemu istraživanju. Ono što su poduzetnici istaknuli kao najveći izazov dolazi s tržišta rada, a odnosi se na troškove rada i nedostatak kvalificirane radne snage, dok su istodobno pokazali manju zabrinutost oko pitanja cjenovno prihvatljive energije i sirovina nego prošle godine”, rekao je Luka Burilović, predsjednik HGK-a .

Ovakvu razinu optimizma možemo povezati s činjenicom da je ova godina bila specifična za Hrvatsku zbog pristupanja eurozoni i schengenskom prostoru i činjenicom da smo relativno dobro prebrodili globalnu energetsku krizu i ekstremnu inflaciju te smo zadržali gospodarsku aktivnost na trendu rasta koji je među najvišima u Europskoj uniji.

Ključne poruke politike EES2024:

  • Rigorozno rješavati gomilanje i protok regulatornih zahtjeva koji guše konkurentnost europskog poslovanja
  • Povećati sigurnost opskrbe kritičnim sirovinama kako bi se omogućio prijelaz na niskougljično gospodarstvo
  • Razvijati i privlačiti nadarenost i vještine kako bi se potaknula dvostruka tranzicija
  • Obvezati se na ambiciozan program za rješavanje preostalih prepreka na putu do jedinstvenog tržišta kako bi se omogućile ekonomija razmjera, rast i investicije
  • Uskladiti europske energetske i industrijske strategije s klimatskim ciljevima