Grupa Podravka nastavlja s realizacijom Strategije održivog poslovanja

Podravka i Hrvatske šume dogovorile suradnju sanacije i obnove šuma

Grupa Podravka nastavlja s brigom o zelenom i zdravom okolišu te konkretnim akcijama koje će tome doprinijeti. U skladu s donesenom Strategijom održivog poslovanja Grupe Podravka 2023.-2030., koja sadržava deset glavnih, konkretnih ciljeva kroz koje će Podravka osigurati čišći okoliš, zdraviju prehranu, voditi brigu o zaposlenicima i odgovorno upravljati svojim poslovanjem, Grupa Podravka će u fazama ostvarivati svaki od zadanih ciljeva.

Nakon što se Podravka udružila s koprivničkim gradskim poduzećem Komunalac i priključila projektu svjetske organizacije za zaštitu prirode „Šuma hrane“ kroz sadnju svog voćnjaka, Podravka i Belupo pošumljavaju nekoliko različitih lokacija prigodnim sadnicama.

Sporazum Podravke i Hrvatskih šuma o sanaciji i obnovi šumskih područja

Podravka je s Hrvatskim šumama potpisala sporazum o sanaciji i obnovi šuma, a tom su prigodom i posađene prve sadnice hrasta lužnjaka na lokaciji gospodarska jedinica „Mesarica – Plavo“. Sadnji su prisustvovali predsjednici i članovi uprava obje kompanije. Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić je pritom izjavila: „Zajedničkim projektom s Hrvatskim šumama osigurat ćemo sanaciju i pošumljavanje područja pod njihovim upravljanjem. U skladu s našom Strategijom održivog poslovanja, na ovaj ćemo način doprinijeti čišćem okolišu i doprinijeti bioraznolikosti te predano nastaviti raditi na smanjenju svog ugljičnog otiska, što su nam ciljevi koje smo postavili pred sebe, uzimajući u obzir svoju ulogu značajnog čimbenika hrvatskog gospodarstva. “.

„Naša je dužnost i misija generacijama iza sebe ostaviti kvalitetne i zdrave šume. Šume su naš najbolji saveznik u ublažavanju posljedica klimatskih promjena, a već i od pojedinačnih stabala korist je nemjerljiva – od proizvodnje kisika, skladištenja ugljika, filtriranja prašine i smoga u zraku, kao i vode u tlu, ublažavanja temperaturnih ekstrema – mogli bismo nabrajati beskonačno. I zato smo danas zahvalni Podravki na uključivanju u društveno odgovorne aktivnosti te ćemo uvijek rado prihvaćati ovakve inicijative za pomoć u sanaciji i obnovi šuma, jer, kako poslovica kaže, najbolje vrijeme za posaditi drvo bilo je prije dvadeset godina, a sljedeće najbolje vrijeme je danas“, izjavio je predsjednik Uprave HŠ d.o.o. Nediljko Dujić.

Zajednički projekt pošumljavanja odvijat će se na dvije lokacije: kod Koprivnice (Sokolovac) i kod Delnica (Vrbovsko). Sadnjom 4.000 sadnica hrasta lužnjaka u Sokolovcu i 10.000 obične bukve u Vrbovskom doprinijet će se ostvarivanju jednog od specifičnih ciljeva Strategije, a to je do 2030. godine posaditi 100.000 stabala. Ovim projektom Podravka će osigurati sredstva u iznosu većem od 33.000 eura za njih 14.000.

Druženje Belupovaca uz prigodnu sadnju

I farmaceutski dio Grupe Podravka, Belupo, uključen je u Strategiju održivog poslovanja. Tako su zaposlenici Belupa, uz suradnju i vodstvo stručnih timova Komunalca i Hrvatskih šuma, u popularnom gradskom izletištu proteklog vikenda zasadili 1.000 sadnica stabala hrasta, bukve i kestena i na taj način doprinijeli ostvarivanju ciljeva Strategije.

Sa sličnim akcijama Grupa Podravka nastavit će i u budućnosti. Kako je zeleni i čišći okoliš jedno od glavnih područja na koje je Podravka usmjerena, osim sadnje stabala, Podravka smanjuje vlastitu emisiju CO₂ i povećava udio energije iz obnovljivih izvora, radi na u potpunosti reciklabilnoj, povratnoj i(li) kompostabilnoj ambalaži svojih proizvoda te usavršava zero waste koncept u proizvodnji hrane.