Održan Podravkin Dan polja pšenice

Početak žetve pšenice Podravka je i ove godine najavila tradicionalnim stručnim skupom „Dan polja pšenice“, na kojem su predstavnici Podravkinog sektora Poljoprivrede razmijenili iskustva i znanja vezano uz uzgoj i otkup pšenice s okupljenim stručnjacima, znanstvenicima i proizvođačima.

Ove godine, kako je istaknuo Zdravko Dimač, direktor sektora Poljoprivreda, Podravka planira otkupiti rekordnu količinu pšenice, više od 60.000 tona. To je rezultat unaprjeđenja suradnje s domaćim kooperantima i braniteljskim zadrugama i u skladu sa strateškim ciljem Podravke da 100 posto potrebne sirovine nabavlja s domaćih polja, kod onih poljoprivrednih kultura koje je moguće proizvesti u Hrvatskoj.

Podravka trenutno surađuje s oko 2500 kooperanata, a događanjima poput Dana polja pšenice želi potaknuti što više domaćih proizvođača da postanu kooperanti Podravke. Podravka kontinuirano prati zahtjeve i kapacitete tržišta te tako planira proizvodnju i otkup pšenice, a svoje kooperante prati financijskom i stručnom podrškom u cijelom procesu. Također, radi ostvarenja što boljih prinosa, Podravka na svojim pokusnim poljima provodi istraživanja na različitim sortama pšenice. Tako je i ove godine na proizvodnim površinama koje koristi za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju postavljen sortni pokus s tridesetak sorata pšenice gotovo svih domaćih i stranih oplemenjivačkih programa prisutnih u Hrvatskoj.

Cilj istraživanja i eksperimentalnog rada koji se provode duži niz godina je među postojećim sortama iznaći one, koje će uz primjenu suvremene tehnologije proizvodnje svojim visokim prinosom zadovoljiti poljoprivredne proizvođače te istovremeno prerađivačkoj industriji osigurati visoko kvalitetnu sirovinu.

Govoreći o modelima ugovaranja i uvjetima otkupa pšenice, Zlatko Đelekovčan iz sektora Poljoprivrede istaknuo je kako Podravka cjenovno stimulira proizvođače pšenice I i II klase jer su zahtjevi za kvalitetom iz godine u godinu sve veći. Također, udaljenim proizvođačima Podravka participira i u dijelu transportnih troškova.

Mr.sc. Svjetlana Matotan iz sektora Poljoprivreda govorila je o prinosima i kvaliteti aktualnog sortimenta pšenice, dok je dr.sc. David Gluhić s Veleučilišta Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč, govorio o ispravnoj gnojidbi kao veoma važnoj agrotehničkoj mjeri neophodnoj za ostvarivanje visokih prinosa i kvalitete zrna pšenice. Stručni skup završio je predstavljanjem oplemenjivačkih programa na pšenici i obilaskom pokusnih polja.