Fortenova grupa: Okružni sud u Amsterdamu ponovno odbacio sve zahtjeve sankcioniranog SBK Art-a

U petak, 15. prosinca 2023. godine, održano je ročište pred Okružnim sudom u Amsterdamu u kojem su SBK Art LLC i navodni vlasnik ove kompanije, državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi (u daljnjem tekstu: SBK i drugi), kao i osoba koja je nedavno stekla depozitarne potvrde Fortenova Grupe, podnijeli različite zahtjeve protiv Fortenova Group TopCo B.V. i drugih stranaka uključenih u predloženu transakciju prodaje Fortenova Group MidCo B.V. U osnovi, tužitelji su tražili odgodu druge Skupštine imatelja depozitarnih potvrda zakazane za 19. prosinca 2023. godine.

“Danas, 18. prosinca 2023. godine, Okružni sud u Amsterdamu objavio je odluku u sažetom obliku kojom odbacuje sve zahtjeve SBK i drugih. Presuda ukratko znači da su propali napori tužitelja da odgode Skupštinu imatelja depozitarnih potvrda i da će se Skupština na kojoj imatelji depozitarnih potvrda glasaju o predloženoj prodaji MidCo-a održati prema planu. Na taj način, dosadašnje tzv. obijesno parničenje od strane sankcionirane osobe SBK Art i navodnog vlasnika ove kompanije Saifa Alketbija sada je odbačeno od nizozemskog pravosuđa po četvrti put”, priopćila je Fortenova grupa.

Osim toga, kako navodi Fortenova grupa, SBK i drugi uložili su žalbu na svoje prethodne neuspješne pokušaje intervencije u korporativnu strukturu Fortenova Grupe Vrhovnom sudu Nizozemske. Dana 15. prosinca 2023. godine glavni savjetnik Vrhovnog suda je u svom mišljenju savjetovao Vrhovnom sudu da odbaci prigovore iznesene u dva žalbena postupka SBK i drugih, čime su potvrđene sve dosadašnje pozicije Fortenova Grupe i ponovno potvrđena pozicija SBK Art kao sankcionirane osobe kojoj je zabranjeno korištenje glasačkih prava.

Očekuje se da će nizozemski Vrhovni sud donijeti odluku o ovim žalbama do 31. svibnja 2024. godine.