Katarina Lešić: Nije teško naći inspiraciju kada svojim radom možete utjecati na stvaranje zdravih navika

„Ubrzan životni tempo dovodi do povećane važnosti lakoće pripreme hrane te proizvodi dodane vrijednosti postaju sve važniji, no i dalje ostaje naglasak na zdravom i prirodnom“, ističe Katarina Lešić iz Cromarisa.

Razgovarala: Marija Sedlar

Tijekom gimnazijskog obrazovanja kod Katarine Lešić se iskristalizirala ideja o studiranju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je uz aktivan studentski život uspješno završila smjer Trgovina. Kao i većina studenata, tijekom studija je radila te kroz poslove administracije i promocije stjecala prva radna iskustva, koja neminovno formiraju mišljenje i pogled na svijet. Pored studentskih poslova, Katarina je aktivno volontirala te iz današnje perspektive smatra kako bi volontiranje trebalo biti obavezno za svaku mladu osobu jer daje drugu perspektivu i osvještava pojam soft skills koje se, bez volontiranja, znatno kasnije u životu razvijaju.

„Prve profesionalne korake, odmah nakon diplome, radim u Unileveru. Rad u multinacionalnoj kompaniji na početku karijere garantira odlične temelje i primjenu prakse do tada naučenog teorijskog dijela. Neprocjenjivo iskustvo rada u FMCG industriji, na kategoriji hrane i osobne njege, u inspirativnom odjelu marketinga pokazat će se kasnije vrlo korisnim na mom profesionalnom putu. Zahvaljujući radu u toj kompaniji, naučila sam da je dobar duh marketinškog tima zajedništvo koje se treba kreirati.

Nakon FMCG-ja, mijenjam industrije u kojima radim, uvijek ponovno u području marketinga, gdje kao dio tima, a kasnije i sa svojim timovima, razvijam brendove u kompanijama koji su lideri u turističkoj, dentalnoj i proizvodnoj industriji. Na tom putu, radila sam u category i brand managementu lokalnih i internacionalnih tržišta. Svaki sektor je specifičan i omogućava dodir s različitim aspektima poslovanja. U Cromarisu, gdje sam protekle četiri godine, na poziciji sam voditeljice kategorije pakiranih proizvoda, čija je glavna prednost – jednostavna priprema. Naša premium riba vrhunske kvalitete obavezan je izbor u ovom ubrzanom životnom tempu jer pridonosi formiranju zdravih navika, koje osigurava mediteranski način prehrane.“

INSPIRATIVNO I POTICAJNO

Kao voditeljica kategorije pakiranih proizvoda u Cromarisu Katarina osmišljava i lansira nove proizvode pritom usko surađujući s kolegama iz R&D, proizvodnje, prerade, logistike, prodaje, ali i kontrolinga i IT-ja.

„To je ponekad izazovno, ali uvijek iznova inspirativno i poticajno te upravo tu sinergiju vidim kao najjaču kariku Cromarisa. Zahvaljujući svojoj poziciji imam priliku provoditi strateške planove kompanije temeljem čega onda razvijamo i provodimo marketinške aktivnosti. Identifikacijom prostora za razvoj stvaramo prilike i provodimo aktivnosti kako bi naši kupci u svakom trenutku na raspolaganju imali nutritivno bogate proizvode vrhunske kvalitete, a koji danas imaju svjetsku prepoznatljivost.

Važnost pozicije voditeljice pakirane hrane reflektira se u činjenici da radom utječem na stvaranje zdravih navika kod ljudi i promičem mediteransku kuhinju, koja se smatra najboljom za način života koji živimo. Naime, iako je Hrvatska mediteranska zemlja, u konzumaciji ribe kod nas postoji prostor za poboljšanje i rast s obzirom na to da je godišnja prosječna potrošnja per capita znatno ispod europskog prosjeka, uz zabrinjavajuću činjenicu da su mladi ljudi manje skloni potrošnji ribe.“

ODRŽIVOST I INOVACIJE TEMELJ POSLOVANJA

Katarina, kao veliki gurman i poznavatelj gastronomije, što joj je samo jedan od hobija u privatnom životu, ljepotu svog posla vidi i u tome što Cromaris nudi samo najkvalitetniju bijelu ribu. Tu su autohtone vrste – orada, brancin i hama, a odnedavno i zubatac i gof. Uz to, značajan dio portfelja jest i BIO asortiman. BIO oradi i brancinu u 2022. pridružuje se i novina – BIO hama, po čemu je Cromaris jedinstven u svijetu.

„Kada spominjemo brojke i govorimo o trendovima, iznimno mi je drago da potrošači traže sve više informacija o podrijetlu proizvoda i vode računa o hrani koju konzumiraju. Ovdje ne govorimo samo o finalnoj kvaliteti proizvoda, nego o cjelokupnom načinu proizvodnje, održivom razvoju i utjecaju na okoliš. S obzirom na iskustvo koje imam iza sebe, upravo je ovo pozicija na kojoj nije teško naći inspiraciju. Sve lokacije naših sedam uzgajališta odabrane su zbog iznimno čistog mora i netaknute prirode. Cromaris riba bogata je proteinima i vitaminima A, D i E. Koristeći vlastitu recepturu za riblju hranu postigli smo da riba bude bogata omega-3 masnim kiselinama te sadrži pomno izbalansiran omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ponosimo se vertikalnom integracijom lanca stvaranja vrijednosti – od vlastite recepture riblje hrane, mrijestilišta, uzgajališta i prerade do prodajnog mjesta. Čini me sretnom kad vidim iznimnu volju i kvalitetni tim ljudi iz raznih odjela, s kojima svakodnevno surađujem, sve kako bismo tržištu ponudili isključivo ribu besprijekorne svježine i vrhunskog nutritivnog sastava“, ističe Katarina.

U Cromarisu zajednički i kontinuirano rade na razvoju novih vrsta te receptura riblje hrane i redovito se prijavljuju na natječaje inovacija u marikulturi u Hrvatskoj i Europi.

„Činjenica je da još uvijek postoje mnogi faktori koji neke ljude odvraćaju od kupnje ribe, kao na primjer prepoznavanje svježine ribe, pa i sam postupak pripreme. Upravo nam je zato cilj otkloniti sve misterije o zahtjevnosti izbora i pripreme. I upravo u tome leži čarolija koju stvaramo zahvaljujući znanju i vještini te pružamo našim kupcima odgovore i prilike da se sami uvjere u vrhunsku kvalitetu naših proizvoda. Ponosni smo na našu ključnu ulogu kao predvodnika mediteranske akvakulture i na doprinos koji Cromaris neprestano pruža ukupnom razvoju industrije.

Tako već treću godinu zaredom objavljujemo godišnje Izvješće o održivosti. Ovo izvješće predstavlja priliku da ponosno, sa strukom i potrošačima, podijelimo priču čime transparentno potvrđujemo našu posvećenost održivom razvoju i odgovornom poslovanju. Morski sustavi izloženi su brojnim pritiscima ljudskog djelovanja, a klimatske promjene, prekomjerne količine plastike i drugih vrsta otpada u moru, uništavanje morskog krajolika i podmorja dovelo je do velikih ekoloških promjena u priobalnim i morskim ekosustavima. Nužno je, stoga, podići svijest o ulozi mora i oceana te educirati posebno buduće generacije o važnosti njihove zaštite i nužnosti očuvanja morskih staništa, stoga smo izuzetno ponosni na naše projekte koji ilustriraju napore u očuvanju okoliša, društvenoj odgovornosti i ekonomskoj održivosti, a rezultat su predanosti i rada svih kolega“, poručuje Katarina.

PRESTIŽNE NAGRADE – DOKAZ KVALITETE

Vrhunsku kvalitetu Cromarisovih proizvoda prepoznaju kupci, ali i struka. Cromaris hama dobitnik je Superior Taste Award 2023 s maksimalne tri zvjezdice za svoj izniman okus i kvalitetu već treću godinu zaredom. Riječ je o najcjenjenijoj nagradi u segmentu prehrane u svijetu koju od 2005. dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa. Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na temelju izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima odabranima iz najprestižnijih europskih kulinarskih udruženja, nisu poznati brend ni podrijetlo testiranog proizvoda. Ovime se Cromaris hama pridružila Cromaris brancinu te su jedini nositelji nagrade Crystal Taste Award među proizvođačima mediteranske bijele ribe. Izvrsno je ocijenjena i Cromarisova orada. U slobodno vrijeme, Katarina uživa u putovanjima.

„Istražujući svijet putovanjima imala sam priliku upoznati (nikad dovoljno) razne kulture i zemlje. Kako me hrana od najranijeg djetinjstva iz dana u dan očarava jer od odabira, preko pripreme do degustacije sudjeluju sva osjetila, tako vjerujem da je čovjek uz to što je misaono, društveno, duhovno i biološko biće, prije svega emocionalno biće. I upravo zbog toga vidim hranu kao izvor i prostor prilika za upoznavanja. Kad ne radim i ne putujem, plivam i plešem, a često to radim i na putovanjima“, otkriva Katarina, za koju je idealan odmor “svugdje gdje ste s nekim zbog koga vam je osmijeh na licu i radite ono što vas ispunjava“.