Bolt Hrvatska uspješno zaključio 2023. godinu

Tomislav Lukačević, direktor Bolt Hrvatska

Bolt je 2023. obilježio svoj deseti rođendan dosegnuvši više od 150 milijuna korisnika diljem svijeta i to u više od 500 gradova u 45 zemalja. Za Bolt Hrvatska godina na izmaku bila je u znaku pete godišnjice, a u tom periodu zabilježeno je preko 32 milijuna vožnji na zahtjev i pređeno je oko 150 milijuna kilometara, što je jednako približnoj udaljenosti od Zemlje do Sunca.

Vožnja na zahtjev

U 2023. godini, najpopularnija razdoblja za naručivanje Bolt vožnji globalno su bili petak i subotnje večeri, a Bolt je najviše prevozio korisnike s aerodroma i željezničkih stanica. Slični su i podaci za Hrvatsku pa je tako najpopularnija prikupna lokacija Autobusni kolodvor Zagreb. I obalni gradovi kao što su Zadar, Dubrovnik i Split te njihovi glavni kolodvori i zračne luke svake se sezone ističu po porastu broja turista pa se broj vožnji na zahtjev u tim gradovima nekad poveća i za 5 puta nego van sezone.

Tako se partner vozač iz Hrvatske istaknuo s čak 919 vožnji te prijeđenih 5.300 kilometara, no apsolutni rekord drži Latvijac s 3.016 dovršenih vožnji i 21.974 kilometara u nogama. S obzirom na velik broj prijeđenih kilometara i vožnji, nije neobično da putnici ponekad zaborave svoje osobne stvari u vozilima. Najčešće zaboravljena stavka, koja je ostala u vozilima čak 195 puta, bila je kebab. No to naravno nije utjecalo na zadovoljstvo vožnjom pa je najveća zabilježena napojnica u Hrvatskoj iznosila 35 eura.

Bolt Food

Kad je riječ o dostavi hrane putem aplikacije Bolt Food, najpopularniji dan za narudžbe širom svijeta bio je petak, a najpopularnija narudžba cheeseburger. U Hrvatskoj su titulu najpopularnijeg jela odnijeli veliki ćevapi, dok je najpopularnija kategorija hrane pizza. Na globalnoj razini najskuplja narudžba u 2023. godini iznosila je 1.274 eura i naručio ju je vjerni korisnik iz Malte, dok je u Hrvatskoj taj iznos bio 352 eura. Najveći broj pojedinačnih narudžbi od istog korisnika u Hrvatskoj je dosegnuo 256, no s impresivnih 1.025 narudžbi korisnik iz Azerbajdžana zauzeo je dominantnu poziciju u ovoj kategoriji. Da čak ni udaljenost nije prepreka, potvrdio je korisnik iz Kenije, čija je hrana do krajnjeg odredišta putovala rekordnih 98 kilometara, što je bila najdulja dostava u godini, dok je ona u Hrvatskoj iznosila 20 kilometara.

Mikromobilnost

Osim što su uživali u dobroj hrani, Boltovi korisnici nisu zaboravili ni na kretanje, a posebice građani Osijeka koji su na Boltovim e-romobilima do sada prešli gotovo milijun kilometara. Apsolutni rekorder s 958 individualnih vožnji ipak je korisnik iz Rijeke, koji je na e-romobilima prešao 1.393 kilometra. Na globalnoj razini ta brojka popela se na 2.152 individualnih vožnji, a rekord je oborio korisnik iz Norveške.

„2023. je u mnogočemu bila posebna za Bolt, proslavili smo petu godišnjicu i u tom relativno kratkom periodu poslovanja na hrvatskom tržištu ostvarili čak 32 milijuna vožnji. Uspjeh na tom planu, ali i u ostalim poslovnim vertikalama, ne bi bio moguće bez našeg odličnog timu s bogatim iskustvom u ride hailing industriji, kao ni partner vozača, dostavljača i restorana. Globalno Bolt ima preko 3,5 milijuna partner vozača i preko 35 tisuća partner restorana, dok broj korisnika prelazi 150 milijuna, a i u budućnosti planiramo rast u svim vertikalama. Tako je jedan od značajnijih prostora za rast upravo u vertikali Bolt Drive koja omogućuje kratkoročan najam automobila putem aplikacije, a uskoro u Hrvatskoj planiramo i predstavljanje još jedne usluge iz područja mikromobilnosti“, izjavio je Tomislav Lukačević, direktor Bolt Hrvatska.