Marin Dokozić novi izvršni direktor Fortenova grupe za strategiju Grupe, upravljanje učinkom i praćenje investicija

Marin Dokozić

Marin Dokozić novi je izvršni direktor Fortenova grupe za strategiju Grupe, upravljanje učinkom i praćenje investicija, a timu Fortenova grupi se pridružio 15. siječnja 2024. godine.

Tijekom više od 20 godina rada na najodgovornijim menadžerskim pozicijama u europskoj i brazilskoj maloprodaji, razvio je strateško i duboko poznavanje te djelatnosti, ali i znanja u razvoju i provedbi strategije kompanije te vještine u vođenju timova, analitici, pregovaranju i komunikaciji.

Marin Dokozić je od područnog menadžera koji je karijeru započeo 2002. vodeći 5-6 trgovina u Lidlu Bietigheim, 2015. godine stigao do predsjednika Uprave Lidla Njemačka. Tu je kompaniju na poziciji CEO-a odgovornog za 78 tisuća zaposlenika i promet od 22 milijarde eura, vodio do 2018 godine. 
Tijekom svoga napredovanja u korporativnoj strukturi Lidla, Marin Dokozić je bio izvršni član Upravnog odbora Lidl International-a, dvije godine je vodio Lidl Portugal (1,5 milijardi eura prihoda i 7.500 zaposlenih), a četiri godine je – od 2009. do 2013. bio predsjednik Uprave Lidl Hrvatska. Prethodno je upravo on, od 2005. do 2009. godine, kao glavni komercijalni direktor (CCO), postavio sve osnove komercijalnog poslovanja Lidla u Hrvatskoj. 

Po odlasku iz Lidla 2018. godine, Dokozić je kao CEO preuzeo brazilsku maloprodajnu kompaniju Dia Supermercados koju je vodio do 2020., da bi potom postao izvršni direktor Green Investments Retail Holding Saudijska Arabija, odgovoran za strategiju postavljanja maloprodajnih operacija u različitim prodajnim formatima, uspostavljanje novog modela franšiznog poslovanja, ali i za vođenje transformacije u skladu s vizijom vlade 2030. Nakon dvije godine, 2022., kao član Odbora direktora Al Dabbagh Group Saudijska Arabija, postaje savjetnik za postavljanje strategije i podrška menadžmentu u sektoru maloprodaje.

Marin Dokozić je rođen u Njemačkoj, a 2002. godine je na Sveučilištu u Mannheimu stekao titulu magistra ekonomije.