DZS: Rast potrošnje u Hrvatskoj u prosincu ubrzan

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine potrošnja u maloprodaji porasla deveti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to po najvećoj stopi u više od dvije godine, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas izvješće o prometu u trgovini na malo u prosincu, kada je potrošnja obično pojačana zbog božićnih blagdana. Prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u prosincu realno porasla 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac prethodne godine porasla 9,1 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla deveti mjesec zaredom, i to po najvećoj stopi od rujna 2021. godine, kada je rast iznosio 14,8 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,7 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 13,6 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U cijeloj prošloj godini promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,7 posto na godišnjoj razini.

Stabilan rast gospodarstva u četvrtom kvartalu

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u prosincu ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u četvrtom lanjskom tromjesečju.

U trećem tromjesečju prošle godine BDP je porastao za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je bio već 11. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, i to brže nego u prethodnom tromjesečju. (Hina)