Gebrüder Weiss bio domaćin generalne probe za analognu misiju na Mars Austrijskog svemirskog foruma

Kao dio generalne probe, analogni astronauti iz Austrijskog svemirskog foruma istražuju tlo Gebrüder Weiss u Maria Lanzendorfu. (Izvor: OeWF / vog.foto)

Posjetitelji na test-lokaciji Maria-Lanzendorf mogli su iskusiti budućnost mobilnosti u putovanju svemirom na ovom posebnom događaju

Kao službeni logistički partner Austrijskog svemirskog foruma (OeWF), Gebrüder Weiss je od 26. do 28. siječnja svoju lokaciju u Maria-Lanzendorf pretvorio u test-mjesto za analognu misiju na Mars AMADEE-24. Istraživački tim i analogni astronauti iz Austrijskog svemirskog foruma organizirali su detaljnu generalnu probu s opremom i znanstvenim pokusima za misiju. U nedjelju, 27. siječnja, tijekom posebnog događaja s otvorenim vratima za sve posjetitelje, zaposlenici društva i njihove obitelji mogli su vidjeti kako znanost, putovanje svemirom i budućnost mobilnosti postaju živi.

„Svojom stručnošću u prijevozu i logistici već drugi put pružamo podršku Austrijskom svemirskom forumu. Smatramo da je važno sudjelovati u oblikovanju budućnosti mobilnosti i također našim zaposlenicima omogućiti da je također iskuse izbliza. Kao najstarije društvo za prijevoz i logistiku na svijetu, smatramo da je to naša obveza,“ rekao je Jürgen Bauer, član uprave društva Gebrüder Weiss.

AMADEE-24 je do sada najsloženija analogna misija na Mars. Austrijski svemirski forum je na generalnoj probi proveo ispitivanje sposobnosti astronautâ i opreme za uvjete jednomjesečne misije u potpunoj izolaciji. Prošlog su vikenda posjetitelji mogli uživati u iskustvu uživo: od promatranja znanstvenikâ u radu do opažanja poteškoća prilikom oblačenja svemirskog odijela, kao i složenosti mehanizma austronautskog sata koji mora izdržati ekstremne uvjete u svemiru.

„Ova nam je generalna proba vrlo važna. Ona će nam pokazati gdje se sada nalazimo i što sve još moramo učiniti prije početka prave simulacije u Armeniji početkom ožujka. Veliki interes posjetitelja i podrška koju nam pruža Gebrüder Weiss pravi su vjetar u leđa za našu najsloženiju misiju dosad,“ komentirao je AMADEE-24 Gernot Grömer, direktor Austrijskog svemirskog foruma.

Jednomjesečna simulacija boravka na Marsu održat će se u ožujku u pustinjskoj regiji u okolici Armaša, Armenija. Logistika ima važnu ulogu u provedbi projekta. Gebrüder Weiss će osjetljivu opremu prevesti s lokacije u Maria-Lanzendorf do Armenije, pažljivo pakirajući svemirska odijela, rovere i dronove, kao i upravljajući cijelim postupkom carinjenja i isporuke robe. Ova izazovna misija dobar je pokazatelj stručnosti logističkog društva u području posebnog prijevoza, kao i njegova bogatog poznavanja kavkaske regije. Gebrüder Weiss ima vlastite lokacije u Gruziji i Armeniji koje sa svojim bečkim kolegama blisko surađuju na misiji AMADEE-24.

„Za ovu smo pionirsku misiju okupili tim stručnjaka iz sve tri zemlje. Dva teretna kontejnera poslužit će kao svemirski brodovi koji će sigurno otputovati do mjesta misije i natrag,“ kaže Franco Ravazzolo, voditelj odjela Projects & Break Bulk u Gebrüder Weissu.

Putovanje od Austrije preko Mađarske, Srbije, Bugarske, Turske i Gruzije do konačnog odredišta u armenskoj pustinji Armaš započinje već ovog tjedna. Za prijevoz natrag u svibnju također je zadužen Gebrüder Weiss. Informacije o analognoj misiji na Mars AMADEE-24 redovito ćemo objavljivati na kanalima društvenih mreža logističkog stručnjaka.

O tvrtki Gebrüder Weiss
Tvrtka Gebrüder Weiss Holding AG, sa sjedištem u Lauterachu (Austrija), globalno je logističko društvo s punom uslugom s oko 8400 zaposlenika i 180 lokacija u vlasništvu tvrtke. Nedavno je tvrtka ostvarila godišnji prihod od 3 milijarde eura (2022.). Portfelj uključuje transportna i logistička rješenja, digitalne usluge i upravljanje opskrbnim lancem. Kombinacija digitalne i fizičke kompetencije omogućuje grupi brzo i fleksibilno reagiranje na potrebe klijenata. Uz veliki broj ekoloških, ekonomskih i socijalnih mjera, obiteljska tvrtka, povijest koje u transportnom sektoru seže više od 500 godina unazad, danas se smatra pionirom u području održivog gospodarenja. www.gw-world.com