Britanski Mondi kupuje konkurenta DS Smith

Britanski proizvođač ambalaže Mondi objavio je da je postigao načelni dogovor o kupnji domaćeg konkurenta DS Smitha, vlasnika tvornice ambalaže u Belišću, za 5,14 milijardi funti (6,57 milijardi dolara).

Uvjeti sporazuma podrazumijevaju vrijednost DS Smitha od 3,73 funte po dionici. Kupoprodajna cijena veća je za 33 posto od cijene dionice DS Smitha u vrijeme zatvaranja burzovne trgovine 7. veljače, dan prije nego što je Mondi objavio preliminarnu ponudu. Dioničari Mondija bit će vlasnici 54 posto proširene grupe Mondi.

“Povezivanje je uzbudljiva prilika za stvaranje europskog industrijskog lidera u održivim rješenjima ambalaže bazirane na papiru”, izjavile su tvrtke u zajedničkoj izjavi.

Proizvođači papirnate ambalaže zapali su lani u poteškoće zbog slabe potražnje i niskih cijena. Klijenti su u teškim tržišnim uvjetima praznili zalihe nagomilane u razdoblju procvata elektronske trgovine, uvjetovanog pandemijom.

Mondi i DS Smith još utvrđuju moguće uštede koje bi trebalo donijeti spajanje. Istaknule su tek da će dioničari biti na dobitku, s obzirom na pojačanu izloženost poslovanja strukturnim trendovima rasta u održivom pakiranju i visoki stupanj nadopunjavanja na tržištima. Nova kompanija bit će vodeći igrač u segmentu ambalaže od valovitog kartona diljem Europe, poručuju.

Proširenu grupu Mondi vodit će i dalje aktualna uprava, s Andrewom Kingom na dužnosti izvršnog direktora i Mikeom Powellom u ulozi šefa financija. Kompanija će zadržati i Philipa Yeau na dužnosti predsjedatelja, a DS Smith očekuje da će u odbor proširene grupe imenovati tri neizvršna direktora.

Osim tvornice u Belišću, DS Smith je vlasnik i Kaplasta iz Vojnića i Unijapapira. (Hina)