DZS: Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla 11. mjesec zaredom

U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, koje pokazuje da je u veljači, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja realno porasla 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine porasla 9,1 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 7,9 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 6,9 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 17,2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prva dva mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 8,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Stabilan rast gospodarstva na početku godine

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u prva dva mjeseca ove godine ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u prvom tromjesečju ove godine.

DZS je nedavno objavio da je, zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo u četvrtom lanjskom tromjesečju poraslo već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu. (Hina)