Pored Samobora počinje gradnja logističkog centra vrijednog više od 100 milijuna eura

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Češka kompanija RC Europe predstavila je u utorak logistički centar “RC Zone Samobor Logistic Park” u gospodarskoj zoni Bobovica kraj Samobora, investiciju vrijednu više od 100 milijuna eura, a Park bi trebao biti gotov za godinu dana.

Logistički centar gradi se na površini od 170 tisuća metara četvornih, od čega će 86 tisuća metara četvornih biti za iznajmljivanje prostora, skladištenje i proizvodnju.

Suvlasnik češke kompanije Miloslav Hartman rekao je kako je ta tvrtka na tržištu već dvadesetak godina, a da je logistički centar kod Samobora najveća pojedinačna češka investicija u Hrvatskoj. Istaknuo je kako pri realizaciji investicije ima veliku podršku grada Samobora. Osim u Hrvatskoj, kazao je, tvrtka je aktivna i u Rumunjskoj, Srbiji i Češkoj.

Projekt pored Samobora, naglasio je  Hartman, priprema se sedam godina, a na zemljište je bilo upisano više od 200 vlasnika od kojih je trebalo otkupiti zemljište. “Uvjeren sam u uspjeh projekta RC Zone Samobor. Taj logistički centar bit će najveći takve vrste u Hrvatskoj”, istaknuo je Hartman.

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot zadovoljna je što tako velika investicija češke tvrtke stiže na samoborsko područje. “Želimo biti podrška poduzetnicima i obrtnicima i svim potencijalnim investitorima i to je način na koji ćemo funkcionirati i dalje”, rekla je Škrobot. Naglasila je da pomoć pri otkupu zemljišta i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa može dodatno privući investicije u Hrvatsku. 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec također je rekao da se radi o najvećem logističkom centru koji će biti sagrađen na području Zagrebačke županije. Istaknuo je da Zagrebačka županija ima 30-ak poduzetničkih zona u koje je uloženo više od sedam milijuna eura, te da je županijskim vlastima bitno privući investitore. Naglasio je, naime, da investicije generiraju nova radna mjesta koje će dobiti žitelji županije. Ove je godine, naveo je Kolarec, Zagrebačka županija osigurala više od milijun bespovratnih eura za gospodarstvo, odnosno obrtnike početnike za proizvodne i neproizvodne djelatnosti.

Češki veleposlanik u Hrvatskoj Milan Hovorka zahvalio je lokalnim i državnim vlastima na velikoj podršci u projektu koji, tvrdi, ima veliki značaj za Samobor, Zagrebačku županiju i Hrvatsku u cjelini. “Ovo će biti najveći i najmoderniji logistički centar u Hrvatskoj”, naglasio je Hovorka, dodavši kako su Hrvati i Česi prijateljski narodi i gospodarski partneri. (Hina)