Peta godina uspješne suradnje Lidla i Čistog podzemlja

Suradnja se nastavlja na projektu Ambasadori Čistog podzemlja – edukaciji učenika osnovnih škola

Lidl Hrvatska i inicijativa Čisto podzemlje neumorno nastavljaju svoju uspješnu suradnju. Nakon što su gotovo 5 godina zajedničkim snagama čistili jame, špilje i rijeke od otpada, suradnja je sada dobila novu dimenziju, budući da su speleolozi iz Čistog podzemlja krenuli u edukaciju učenika osnovnih škola diljem Hrvatske. Samo u pilot fazi projekta „Ambasadori Čistog podzemlja“ održana su predavanja u čak 120 škola, a uz Lidlovu podršku, Čisto podzemlje s početkom školske godine planira nova predavanja u svim krajevima Lijepe Naše.

Projekt „Ambasadori Čistog podzemlja“ nastavak je postojećeg volonterskog projekta „Čisto podzemlje“ kojeg Zagrebački speleološki savez provodi još od 2015. godine. Cilj novog projekta je educirati učenike osnovnih škola o važnosti zaštite i očuvanja krškog podzemlja. Osim poruka o važnosti očuvanja pitke vode i zaštite krša, djecu se želi potaknuti da budu ambasadori i čuvari prirode koji će u krugu svojih prijatelja te uže i šire obitelji utjecati na sprječavanje daljnjeg onečišćenja jama i špilja diljem Hrvatske.

Voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska Marina Dijaković ovom je prilikom poručila: „Nakon višegodišnjeg niza uspješnih akcija čišćenja jama, špilja i rijeka s vrijednim volonterima inicijative Čisto podzemlje, zadovoljstvo nam je podržati ovaj projekt kojim će u učionicama diljem Hrvatske naši osnovnoškolci steći vrijedno znanje o krškom podzemlju koje nas okružuje te važnosti njegova očuvanja. Vjerujemo da je edukacija mladih o zaštiti prirode i okoliša prvi i pravi korak za bolju i održiviju budućnost.“

„Naši Ambasadori su već u ovoj ranoj fazi projekta educirali više od 6000 učenika, a to je promocija speleologije i zaštite podzemlja kakva u Hrvatskoj nije nikad viđena. Djeca su danas često naši učitelji pa smo uvjereni da će školarci u svojim obiteljima prenijeti poruku o važnosti očuvanja špilja i jama. Iz dana u dan vidimo smisao u ovom projektu, ponosni smo na njega i uvjereni da ćemo u skoroj budućnosti zaustaviti novo onečišćenje našeg jedinstvenog podzemlja.“ – izjavio je Ruđer Novak, voditelj inicijative Čisto podzemlje.