Gebrüder Weiss osigurava podršku klimatskoj ekspediciji u okviru projekta Grenland

Po ledenim prostranstvima: tri člana međunarodnog tima, uz podršku tvrtke Gebrüder Weiss, na jednomjesečnoj ekspediciji Grenlandom. (Izvor: Gebrüder Weiss / Niklas Marc Heinecke)

Logistička tvrtka osigurava prijevozna sredstva i opremu za jednomjesečnu znanstvenu ekspediciju u kojoj se međunarodni istraživači nadaju doći do novih saznanja o topljenju ledenjaka

Otok Grenland već je godinama u središtu klimatskih istraživanja jer je kao jedna od najvećih ledenih regija na svijetu osjetljiv na klimatske promjene. To znači da je Grenland posebno zanimljiv znanstvenicima. Stoga međunarodni tim istraživača koji se sastoji od dva znanstvenika, doktora medicine i fotografa 29. travnja su krenuli pješice u posebnu misiju mjerenja debljine ledenog pokrivača u redovitim intervalima. Prijevozna sredstva i opremu za ovu jedinstvenu i održivu ekspediciju osigurava međunarodna logistička tvrtka Gebrüder Weiss.

„Kao jedan od vodećih svjetskih pružatelja logističkih usluga, smatramo našom dužnošću podržati i odabrane istraživačke inicijative kao što je projekt Grenland. Svrha ekspedicije je prikupiti podatke o klimatskim promjenama koji će nam pomoći u donošenju pametnih odluka za našu budućnost“, kaže Wolfram Senger-Weiss, predsjednik Uprave tvrtke Gebrüder 03Weiss.

Istraživački tim planira prijeći Grenland otprilike slijedeći 70. paralelu sjeverne geografske širine koja povezuje selo Kangerlussuaq na zapadnoj obali s gradom Isotoq na istočnoj obali. Gustoća ledenog pokrivača mjerit će se u redovitim intervalima kako bi se ta mjerenja mogla usporediti s ranijim mjerenjima provedenima na istoj ruti. Članovi projektnog tima prijeći će ukupno 600 kilometara (373 milje) na skijama, svaki vukući svoje sanjke.

Istraživači koriste sanjke kao mobilnu bazu za istraživanje o topljenju ledenjaka. (Izvor: Gebrüder Weiss / Niklas Marc Heinecke)

„Budući da je tema našeg istraživanja klima i topljenje ledenjaka, smatramo da je važno da budemo što je više moguće klimatski neutralni. Pješačka ekspedicija u ovaj krhki ekosustav omogućuje mjerenje na ekološki mnogo prihvatljiviji način nego da koristimo helikopter, te s većim stupnjem točnosti nego što bi to bilo da koristimo satelit“, naglašava Niklas Marc Heinecke, fotograf i supokretač projekta Grenland. „Možemo se osloniti na pouzdanu opremu u ovom negostoljubivom okruženju zahvaljujući podršci tvrtke Gebrüder Weiss.“

Za vrijeme trajanja ekspedicije istraživači će pješačiti Grenlandom od zapada prema istoku kako bi mjerili debljinu ledenog pokrivača. (Izvor: Gebrüder Weiss / Niklas Marc Heinecke)

Rezultati ekspedicije, koji će se detaljnije analizirati na Sveučilištu Sunshine Coast u Australiji, imaju globalni značaj. Bit će dostupni istraživačima iz cijelog svijeta te tako doprinijeti razumijevanju klimatskih promjena. Cilj jednomjesečne ekspedicije je prikupiti vrijedne podatke o vezi između promjena temperature na Grenlandu posljednjih desetljeća i učinaka na klimu na globalnoj razini.

Tijekom arktičkog ljeta vrijeme stoji: svjetlo je 24 sata dnevno. (Izvor: Gebrüder Weiss / Niklas Marc Heinecke)

Gebrüder Weiss će u nadolazećim mjesecima na svojim kanalima društvenih medija objavljivati najnovije informacije o projektu, od impresivnih slika s Grenlanda do uzbudljivih rezultata istraživanja. Na tim se kanalima mogu pronaći informacije i o svim drugim inovativnim projektima u području mobilnosti koje podržava ova logistička tvrtka. Nedavno je Gebrüder Weiss prevezao opremu za Marsovu analognu misiju AMADEE-24 Austrijskog svemirskog foruma (OeWF) u Armeniju.