Dogovoreno partnerstvo vrijedno 50 milijuna eura: Mplus Grupa stječe 51 posto udjela u kompaniji Panvita

Predsjednik Uprave M+ Grupe Darko Horvat (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Dvije grupacije u regiji, hrvatski Mplus (Meritus ulaganja) i slovenska poljoprivredno-prehrambena tvrtka Panvita Grupa, ulaze u partnerstvo s ciljem pozicioniranja nove grupe kao lidera u prehrambenoj industriji u jugoistočnoj Europi, izvijestili su iz Mplus Grupe.

Mplus Grupa, kako se navodi u priopćenju, ulaganjem u 51 posto udjela u Panvitu širi poslovanje na prehrambenu industriju te uspostavlja četvrtu poslovnu vertikalu, a Panvita Grupa dobiva snažnog partnera za daljnji razvoj poslovanja u regiji.

“Vrijednost transakcije, koja uključuje ulaganje u Panvita Grupu, iznosi 50 milijuna eura te će, podložno prethodnom odobrenju nadležnih regulatora, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na zaštitu tržišnog natjecanja, i internim odobrenjima, omogućiti rast i ekspanziju kroz daljnje akvizicije”, ističe se u priopćenju.

Podložno prethodnom odobrenju nadležnih regulatora, Mplus Grupa ovom investicijom postaje većinski suvlasnik Panvita Holdinga, uz obitelj Polanič, kao najveće suvlasnike preostalog udjela u Panvita Holdingu.

Predsjednik Uprave Panvita Grupe Peter Polanič je kazao kako žele postati jedno od vodećih prehrambenih poduzeća u regiji jugoistočne Europe.

Središte razvoja, poslovanja i operacija novostvorene grupe ostaje u Sloveniji, rekao je Polanič, napominjući kako su regionalna partnerstva od ključne važnosti za povećanje učinka i brzine provedbe njihove strategije, a u Mplusu su prepoznali najboljeg partnera za razvoj i pozicioniranje Panvite, odnosno nove grupe, u regionalnog lidera.

“Kroz strateške akvizicije i konsolidaciju unutar sektora u regiji, kao nadogradnje na višedesetljetnu ekspertizu tima u Panviti, u partnerstvu s Mplusom osigurat ćemo dodatan kapital i znanje potrebno za rast i realizaciju naših planova”, istaknuo je Polanič.

U priopćenju se navodi kako ova investicija označava ulazak hrvatske Mplus Grupe u poljoprivredno-prehrambenu industriju, što je dio šire strategije kroz koju Mplus putem svoje dokazane i jedinstveno osposobljene jedinice za M&A konsolidira tržišta regionalnih kompanija u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi te širi svoje poslovanje na nove industrije.

Mplus je tako u 2022. lansirao HR poslovnu vertikalu (Workplace), a u 2023. pokrenuo i e-Commerce vertikalu (Eplus Ventures). Vodeći se iskustvom Mplus Grupe u kontekstu ekspanzije kroz akvizicije, obje vertikale realizirale su značajan organski rast.

Predsjednik Uprave Mplusa Darko Horvat je kazao kako je Mplus pokazao da ima vodstvo s vrhunskom ekspertizom koje zna prepoznati prilike za akvizicije i strateški rast. Taj pristup, kako je rekao, primjenjuju na sektore gdje vide prostor za konsolidaciju.

“Ulaganje u Panvita Grupu je iskorak u novi poslovni segment za Mplus, no kroz svoje postojeće poslovanje u BPO industriji već surađujemo s nekima od vodećih globalnih kompanija u prehrambenoj industriji i to na optimizaciji procesa i razvoju prodaje. Prema istom principu smo izgradili i naše ostale poslovne vertikale, HR i eCommerce”, istaknuo je Horvat.

Po finalizaciji ulaganja u Panvitu, podložno prethodnom odobrenju nadležnih regulatora, očekuje se da tako pro forma konsolidirana Mplus Grupa realizira oko 500 milijuna eura prihoda, navodi se u priopćenju.

Mplus Grupa (Meritus ulaganja d.d.) europski je lider koji posluje u industrijama kontaktnog centra, informacijskih tehnologija, usluga zapošljavanja (HR), eCommercea te s finalizacijom ulaganja u Panvita Grupu u poljoprivredno-prehrambenoj (Food) industriji.

Mplus Grupa u svojoj strukturi vlasništva okuplja mirovinske fondove, institucionalne investitore, međunarodne private equity fondove, razvojne institucije i privatne ulagače. Mplus poslovnu zajednicu čini preko 13.700 zaposlenika, a Grupa svoje usluge pruža klijentima koji, uz Hrvatsku, posluju u 57 zemalja diljem svijeta.

Panvita Grupa posluje u tri ključna segmenta – primarnoj poljoprivredi, prehrambenom sektoru te održivoj energetici, zapošljava više od 700 ljudi i obrađuje više od 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.  (Hina)