Učenicima i roditeljima još uvijek nedostaje znanja o važnosti pravilne prehrane i vježbanja

Gotovo trećina učenika i učenica (31,6 posto) stalno razmišlja o svojoj tjelesnoj težini, njih 30,6 posto za sebe misli da su debeli, no istovremeno 41 posto svakodnevno konzumira slatkiše a tek 16,5 posto je zadovoljavajuće tjelesno aktivno. Ovo su rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji pokazuju da i dalje treba raditi na pružanju podrške roditeljima i djeci na putu prema zdravijem načinu života. S istim ciljem prije osam godina Nestlé Adriatic, u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom, pokrenuo je projekt “Vrtim Zdravi Film”.

OSTALI REZULTATI IZ ISTRAŽIVANJA

  • samo 35 posto učenika i učenica ima preporučenih pet obroka dnevno
  • 11,4 posto učenika odgovorilo je da stalno nešto jedu, odnosno da ne jedu u obrocima
  • dok su u školi, 47,5 posto hrani se u školskoj kuhinji, 35,3 posto jede sendviče ili peciva koje donesu od kuće ili kupe u blizini škole, 7,6 posto uopće ne jedu dok su u školi, a 3,8 posto jede slatkiše i grickalice
  • svaki dan voće (jednom ili više puta) jede 69,6 posto učenika i učenica
  • svaki dan povrće (jednom ili više puta) jede 53,6 posto učenika i učenica
  • svaki dan mlijeko i mliječne proizvode (jednom ili više puta) pije ili jede 70 posto učenika i učenica
  • 41,6 posto učenika i učenica vrijeme koje provedu pred ekranom ne prelazi 2 sata dnevno.
  • da je normalne tjelesne težine misli svega 53,1 posto.
  • svojom tjelesnom težinom zadovoljno je 47 posto sedmaša

“Usvajanje pozitivnih  navika djece je dugotrajan proces u kojem svi moraju sudjelovati – od roditelja i škola do predstavnika industrije i nadležnih institucija. Nestlé je najveći svjetski proizvođač hrane i pića i kao takav svjestan svog utjecaja, stoga kroz edukacije o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe nastojimo uključiti sve više djece. Do sada je obuhvaćeno 30.980 učenika sedmih razreda (6596 u ovoj školskoj godini), a procjenjuje se da je ove godine 12,8 posto učenika nakon edukacije unaprijedilo svoje znanje iz spomenutih područja” – izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

Ove godine najbolji rezultat u znanju nakon održanih edukacija ostvarila je OŠ Petra Krešimira IV u Šibeniku, a slijede OŠ Ivana Gorana Kovačića u Starom Petrovom Selu i OŠ Frana Krste Frankopana u Zagrebu. Ipak, svi se slažu da je pred uključenima u projekt još puno posla:

“Stalno ističemo da ne postoje “dobre” i “loše” namirnice nego dobre ili loše prehrambene navike, a sedmi razred je ključno razdoblje u kojemu još možemo potencijalno utjecati na učenike i učenice i pokrenuti ih u dobrom smjeru. Stoga ih kroz edukaciju i dobar primjer nastojimo osnažiti da nastave sa zdravim navikama tijekom cijelog života kako bi dugoročno bili zdraviji i sretniji” – izjavila je dr. Dijana Mayer, voditeljica Odjela za za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih, HZJZ.

‘Vrtim Zdravi Film’ dio je globalne Nestlé inicijative koja se provodi u 80 zemalja i uključuje više od 300 partnera – sportskih udruženja, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija, koji ulažu značajne napore kako bi educirali više od osam milijuna djece godišnje

KORISNI SAVJETI ZA RODITELJE

Koraljka Novina Brkić, nutricionist, Nestlé Adriatic: “Roditeljima i djeci preporučujemo da slijede jednostavnu i lako pamtljivu shemu tanjura pravilne prehrane (vidi sliku iznad), kako bi za svaki obrok mogli uočiti koliko je obrok uravnotežen. Nikako ne smijemo zaboraviti na dovoljan unos tekućine, posebno kod djece, a najpoželjnije piće za gašenje žeđi uvijek je voda. Tanjur pravilne prehrane ističe i važnost povećanog unosa povrća u prehrani djece, koje vrlo često zanemarujemo. Zlatno je pravilo pet porcija voća i povrća dnevno (3 + 2)”.

“Vrtim Zdravi Film” dio je globalne Nestlé inicijative koja se provodi u 80 zemalja i uključuje više od 300 partnera – sportskih udruženja, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija, koji ulažu značajne napore kako bi educirali više od osam milijuna djece godišnje. Nestlé Adriatic ovaj projekt provodi i u Srbiji te Bosni i Hercegovini, a ukupan broj djece iz regije koja su imala koristi od edukacije danas je veći od 80.000. Posebnost ovog projekta je u tome što isključuje bilo kakvu promociju proizvoda kompanije te je, promatrano na uzorku, najopsežniji program takve vrste u regiji. Njegovu važnost prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za šport, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Više informacija možete pronaći na stranici Nestlé.