Fortenova grupa izabrala Podravku kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa d.d. je ponudu Podravke d.d. ocijenila sveukupno najboljom.

Sukladno tome, između kompanija je potpisan Ugovor o ekskluzivnom pregovaranju temeljem kojeg će Fortenova grupa proces pregovora o sklapanju kupoprodajnog ugovora nastaviti samo s Podravkom.

Poslovno područje poljoprivreda Fortenova grupe obuhvaća kompanije Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix. Detaljne analize zaprimljenih obvezujućih ponuda pokazale su da ponuda Podravke, osim što je cjenovno najviša, također najbolje ispunjava kriterije najpoželjnijeg strateškog partnera ovim kompanijama koji su zadani u transakciji.

“U ispitivanje interesa prodaje Poslovnog područja poljoprivreda krenuli smo sa željom  maksimiziranja vrijednosti i identifikacije potencijalnih partnera koji će jamčiti razvoj i održivost ove nacionalno važne djelatnosti te osigurati daljnji razvoj poslovanja i zaposlenosti, s rezultatom gospodarskog napretka cijele regije Slavonije i Baranje. U Podravki smo pronašli upravo takvog partnera za naše poljoprivredne kompanije. Dodatna prednost Podravke je činjenica da bismo s njom dobili strateškog partnera koji će PIK Vrbovcu i sustavu Fortenova grupe nastaviti osiguravati kvalitetnu domaću sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju. Stoga sam siguran da smo odabirom ekskluzivnog pregovaranja o detaljnim uvjetima kupoprodajnog ugovora s Podravkom, donijeli najbolju moguću odluku ne samo za poljoprivredne kompanije i naše zaposlenike, nego i za sve druge dionike”, komentirao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe. 

Time polugodišnji proces odabira strateškog partnera za poljoprivredno poslovanje Fortenova grupe ulazi u završnicu, a po sklapanju kupoprodajnog ugovora, za dovršetak transakcije bit će potrebno ishoditi i uobičajena regulatorna odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Fortenova prepoznala Podravkinu ponudu kao najbolju

Podravka i Fortenova grupa potpisale su Ugovor o ekskluzivnosti kojim se potvrđuje da je Podravka preferirani partner, a temeljem kojeg će Podravka uplatiti i 15 milijuna eura pologa za ovo preuzimanje. 

„Iznimno nam je zadovoljstvo da je Fortenova grupa prepoznala Podravkinu ponudu kao najbolju. Iako je pred nama još puno posla do zaključenja transakcije, sigurna sam da bi ovo preuzimanje otvorilo novi prostor za stabilan rast i razvoj poljoprivrednih kompanija Fortenove, poštujući njihovu višestoljetnu tradiciju. Za Belje, Vupik i PIK Vinkovci uspješno zaključenje transakcije značit će ulazak u uspješnu i stabilnu Podravkinu grupaciju. Sigurna sam da će to imati i snažan, pozitivan utjecaj na daljnje jačanje hrvatske poljoprivrede u cjelini. Uz to, Podravki, kao najvećoj hrvatskoj multinacionalnoj kompaniji, ova akvizicija predstavlja nove prilike za širenje poslovanja i rast“, komentirala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Poljoprivredne kompanije koje bi Podravka trebala preuzeti, a to su BELJE plus d.o.o., PIK-VINKOVCI plus d.o.o., VUPIK plus d.o.o., Energija Gradec d.o.o., BELJE AGRO-VET plus d.o.o., i FELIX plus d.o.o., nastavile bi poslovati kao samostalna trgovačka društva te bi nakon završetka transakcije, uz Prehranu i Farmaceutiku, zajedno činile novu poslovnu cjelinu, odnosno treći stup Podravkinog poslovanja.

Podravka je visokoprofitabilna, financijski snažna i stabilna kompanija bez zaduženja, sa značajnim investicijskim kapacitetom. Ova akvizicija bit će financirana putem kredita kod komercijalnih banaka te očekujemo da će partner u transakciji biti i  Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Očekivano partnerstvo s EBRD-om promovirat će dodatni transfer znanja i najboljih svjetskih praksi u upravljanju poljoprivrednim kompanijama te će EBRD podržati uvođenje dobrih praksi korporativnog upravljanja i učinkovitih procedura upravljanja kompanijama.

Podravka namjerava ulagati u modernizaciju i povećanje produktivnosti poljoprivrednih kompanija kroz investicije u nove tehnologije, infrastrukturu i ljudske resurse. Uvjeti rada i materijalna prava radnika jedan su od najvažnijih prioriteta Uprave Podravke te bi, kao novi vlasnik, Podravka i u ovim kompanijama bila predana kontinuiranom radu na unapređenju uvjeta rada, prava i materijalnog položaja zaposlenika, stoji u priopćenju iz Podravke.

HGK pozdravlja odabir Podravke

Luka Burilović, predsjednik HGK (Foto: HGK)

Hrvatska gospodarska komora pozdravlja odluku Fortenova grupe o odabiru Podravke kao ekskluzivnog pregovaratelja, odnosno izvjesnog kupca i strateškog partnera tvrtki iz poljoprivrednog sektora Fortenova grupe. Nakon nedavne promjene vlasničke strukture i isplate graničnog duga vjerovnicima, najavljeno izdvajanje agro biznisa iz portfelja Fortenove značajan je iskorak u daljnjoj konsolidaciji grupe i dugoročnoj stabilnosti poslovanja.

Istovremeno je preuzimanje Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci od strane Podravke, prema prometu i prihodima, jedne od najvećih hrvatskih prehrambenih kompanija, važan korak za daljnji razvoj navedenih tvrtki.

Belje, Vupik, PIK Vinkovci, prije svega perjanice su domaće poljoprivredne proizvodnje, obrađuju 33.000 ha poljoprivrednog zemljišta i raspolažu strateškim stočnim fondom zbog čega je kupnja od strane domaće kompanije dodatno jamstvo očuvanja proizvodnje, radnih mjesta i strateške povezanosti primarne poljoprivredne proizvodnje s preradom i globalno prepoznatljivim hrvatskim prehrambenim brendovima.

“U uvjetima nestabilnog geopolitičkog okruženja i sve izraženijih klimatskih promjena, zadržavanje poljoprivredne proizvodnje u domaćem vlasništvu od velikog je značaja za Republiku Hrvatsku. Poljoprivreda i postizanje što veće samodostatnosti u proizvodnji hrane uz kraće i sigurnije opskrbne lance, postaju imperativi svake nacionalne politike. Zadnjih godina svjedočimo raznim poremećajima u globalnoj trgovini, inflatornim pritiscima i ratnim zbivanjima koji su dramatično utjecali da sigurnost u opskrbi hranom uz energetiku postane strateško pitanje od nacionalnog interesa”, istaknuo je Luka Burilović, predsjednik HGK.

S obzirom na globalne izazove, povećanje domaće poljoprivredne proizvodnje postaje imperativ, a posebice proizvodnja visokofinaliziranih prehrambenih proizvoda u čemu Podravka ima tradiciju, akumulirana stručna znanja i kadrovski potencijal.

Podravka je dokazala da je snažna domaća kompanija koja sustavno ulaže u najnovija tehnološka dostignuća, održivu proizvodnju i inovacije, kako bi povećala produktivnost i konkurentnost što će zasigurno implementirati i u tvrtkama koje preuzima.