Održana konferencija ‘Hrana bez otpada: Put prema održivoj budućnosti Hrvatske’

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Konferencija „Hrana bez otpada: Put prema održivoj budućnosti Hrvatske” u organizaciji tvrtke METRO Hrvatska i Jutarnjeg lista okupila je brojne stručnjake, predstavnike HoReCa industrije, nevladinih organizacija i donositelje odluka kako bi raspravili problem otpada od hrane i predstavili moguća rješenja ovog velikog izazova.

„Moderan način života, koji podrazumijeva sve veću potrošnju, stvara dodatni pritisak na ponašanje potrošača, te je potrebno mijenjati svijest o nužnosti racionalnijeg odnosa prema hrani. Hrana se baca u svim fazama, od primarne proizvodnje, prerade i distribucije, a najviše u kućanstvima (76%). Bacanje hrane je prije svega etički, gospodarski ali i značajan ekološki izazov koji utječe na održivost našeg okoliša. Otpad od hrane na odlagalištima predstavlja problem, dok s ekonomskog aspekta smanjuje potrošačku moć i uzrokuje financijske gubitke kod potrošača. Pozivam sve dionike koji u svojim poslovnim procesima, doniranjem hrane i aktivnom komunikacijom s potrošačima mogu i žele doprinijeti u naporima smanjenje otpada od hrane na potpisivanje dobrovoljnih sporazuma „Zajedno protiv otpada od hrane“, izjavio je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

METRO Hrvatska, kao vodeći međunarodni veletrgovac prehrambenim proizvodima i lider na HoReCa tržištu, predstavio je svoju globalnu Strategiju smanjenja otpada od hrane čiji je jedan od ciljeva da se do 2025. godine prepolovi otpad od hrane nastao u poslovanju diljem svijeta.

„U METRO-u vjerujemo da je borba protiv otpada od hrane naša odgovornost. Rješenje ovoga izazova je u suradnji – učimo jedni od drugih, inspiriramo se i djelujemo zajedno. Naša strategija smanjenja otpada temelji se na tri stupa: transparentnosti, inovacijama i partnerstvu. Postavljamo ambiciozne ciljeve, istražujemo nove tehnologije i podržavamo naše HoReCa partnere u uvođenju rješenja koja olakšavaju njihovo poslovanje i doprinose zajednici. Iz METRO-ove perspektive, pravi izazov je pronaći ravnotežu između dostupnosti proizvoda i minimiziranja otpada, što zahtijeva pažljivo planiranje i suradnju u cijelom lancu opskrbe. Zato smo se okupili na ovoj konferenciji – jer je suradnja ključna za stvaranje održivih rješenja koja koriste svima“, izjavio je Imre Horváth, predsjednik Uprave METRO Hrvatska.

Foto: Goran Mehkek/Cropix

O stanju s otpadom od hrane u Hrvatskoj na stručnom panelu pod nazivom „Food Waste u Hrvatskoj – gdje se nalazimo“ razgovarali su Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Dubravko Folnović, CEO Perutnine Ptuj Pipo, Hrvoje Palić, voditelj kategorije mliječnog asortimana u tvrtki METRO Hrvatska, Elena Wolsperger Dolezil, direktorica korporativnih komunikacija Dukata, Vesna Cetin Krnjević, voditeljica službe u Sektoru za fondove EU Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Zdravko Barac, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Primjere dobre prakse na području zbrinjavanja hrane prezentirali su Sanja Fresl, voditeljica odjela vlastite robne marke i održivog razvoja, METRO Hrvatska, Helena Radić Bosanac, voditeljica korporativnih poslova kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH te David Suchy, vlasnik restorana Frea u Berlinu.

Konferencija je zaključena panelom „Održivo gospodarenje otpadom od hrane: primjeri i inicijative“ u kojemu su sudjelovali Marin Medak, vlasnik restorana Rougemarin, Petar Penava, ravnatelj Crvenog križa Zagreb, Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, David Suchy, vlasnik restorana Frea i Marijan Galović, koordinator za zaštitu okoliša i gospodarenjem otpadom u VG Čistoći.

Nakon završetka konferencije svi okupljeni su isprobali Food Waste menu, koji je osmislila Ana Grgić Tomić, chefica restorana Zinfandel’s koji je nositelj zelene MICHELIN zvjezdice zbog svoje posebne posvećenosti održivosti. Prikazano je kako se maštoviti receptima mogu iskoristiti svi dijelovi povrća i kako iskoristiti ostatke hrane za pripremu vrhunskih jela. Također, prikazano je korištenje plavog raka, iznimno invazivne vrste koja ugrožava opstanak drugih vrsta u moru.