Jestiva ulja: Najčešće se koristi suncokretovo ulje

Najpoznatije marke ulja u Hrvatskoj su Zvijezda, Omegol, Tena, Dijamant i Vita d’or (Lidl), koja se ujedno i najčešće koriste, a važno je napomenuti da korisnici kategorije nisu previše cjenovno osjetljivi – za više od polovine marka ulja važnija je od njegove cijene

Pripremila: Sandra Trkeš, Senior Researcher, Ipsos

Kategorija ulja jedna je od najvećih kategorija prehrambenih proizvoda. Naime, jestivo ulje koristi 95% Hrvata, točnije njih 2.264,636 – pokazalo je to BRANDpuls istraživanje agencije Ipsos provedeno u proljeće ove godine na hrvatskim potrošačima u dobi od 16. do 64. godine.

Općenito, jestivo ulje se u najvećoj mjeri koristi na tjednoj razini, a trećina Hrvata koristi ga čak svaki dan. Vezano uz vrstu ulja, najčešće se koristi suncokretovo, a potom maslinovo ulje. Treća najčešća vrsta ulja koju Hrvati koriste za pripremu jela je bučino ulje. Za kuhanje i prženje jela, kao glavna alternativa suncokretovom ulju najčešće se koriste maslinovo i/ili biljno ulje. Naime, velika većina Hrvata misli da je maslinovo ulje zdravije od ‹običnog› ulja (njih 77%).

Najpoznatije marke ulja u Hrvatskoj su Zvijezda, Omegol, Tena, Dijamant i Vita d’or (Lidl), koja se ujedno i najčešće koriste. Važno je napomenuti da korisnici kategorije ulja nisu previše cjenovno osjetljivi, odnosno, nešto je više od polovine onih kojima je marka ulja važnija od njegove cijene. Uvidom u profile potrošača ulja, može se vidjeti da je učestalost njegovog korištenja ovisna i o spolu i o dobi. Naime, najčešće ga koriste žene, i to one koje pripadaju generaciji Baby Boomers (59-64 godine).

Nadalje, upotreba ulja je češća u kućanstvima s više članova i u kućanstvima s djecom. Najčešći korisnici ulja su velikim dijelom roditelji.

Kada gledamo regionalno, ulje se najčešće koristi u Istri, Primorju i Gorskom kotaru, a najrjeđe u Slavoniji. U Hrvatskoj samo 5% osoba ne koristi jestivo ulje za kuhanje/prženje/pripremu jela. Ta skupina ljudi u najvećoj mjeri pripada generaciji Gen Z (16-28 godina), a u njoj se češće nalaze osobe muškog, nego ženskog spola. Dodatno se uočava da se u toj skupini nalaze nezaposlene osobe bez djece i/ili zasnovane obitelji van roditeljskog doma.


Za vrhunski kulinarski doživljaj i zdravu prehranu

Jestiva ulja dio su svake kuhinje, a svako ulje ima specifična svojstva koja ga čine prikladnim za određene vrste jela i tehnike kuhanja. Kvalitetna ulja ne samo da obogaćuju okus hrane već pružaju i važne hranjive tvari poput nezasićenih masnih kiselina i vitamina E. Donosimo pregled nekih od najpoznatijih vrsta ulja i njihovu primjenu u pripremi hrane.

Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje jedno je od najčešće korištenih ulja u domaćinstvima zbog svoje pristupačnosti, neutralnog okusa i visoke točke dimljenja. Pogodno je za prženje, pečenje i kuhanje jer izdržava visoke temperature bez promjene okusa. Također se koristi u pripremi kolača i peciva jer ne mijenja okus osnovnih sastojaka. Suncokretovo ulje sadrži visoke razine vitamina E i polinezasićenih masti koje su korisne za zdravlje kože i srca.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje jedno je od najcjenjenijih i najzdravijih ulja, posebno popularno u mediteranskoj kuhinji. Bogato je mononezasićenim mastima i antioksidansima koji podržavaju zdravlje srca. Postoji više vrsta maslinovog ulja, među kojima se ekstra djevičansko maslinovo ulje ističe intenzivnim okusom i aromom. Ovo je ulje idealno za hladna jela poput salata, preljeva, marinada i namaza. Blage verzije maslinovog ulja mogu se koristiti i za prženje, ali su najprikladnije za kuhanje na nižim temperaturama.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima specifičan okus koji hrani daje blagu aromu kokosa. Postoje dvije vrste: rafinirano i nerafinirano (djevičansko) kokosovo ulje. Zbog visoke točke dimljenja, idealno je za prženje i pečenje na visokim temperaturama, kao i za pripremu deserata gdje se traži tropski okus. Kokosovo ulje bogato je zasićenim mastima i trigliceridima srednjeg lanca koji se brzo pretvaraju u energiju, a mnogi ga preferiraju za dijete s niskim udjelom ugljikohidrata.

Ulje repice

Ulje repice ima blagi okus pa je odlično za kuhanje bez previše intenzivnog mirisa ili okusa. Također je jedno od ulja s najnižim udjelom zasićenih masti. Može se koristiti u salatama, premazima i marinadama te je vrlo popularno za pečenje i prženje jer dobro podnosi visoke temperature. Ulje repice sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline koje su važne za zdravlje mozga i srca.

Sezamovo ulje

Sezamovo ulje ima specifičan orašasti okus i često se koristi u azijskoj kuhinji. Postoji svijetlo i tamno sezamovo ulje: tamno se koristi kao završni dodatak jelima, salatama, juhama i marinadama dok je svijetlo prikladno za lagano prženje. Sezamovo ulje sadrži antioksidanse i zdrave masnoće koje pomažu u snižavanju kolesterola.

Laneno ulje

Laneno ulje poznato je po svom specifičnom, orašastom okusu i visokom udjelu omega-3 masnih kiselina, no osjetljivo je na toplinu i brzo oksidira. Najčešće se koristi kao dodatak hladnim jelima, poput salata i preljeva te kao dodatak smoothieju ili jogurtu. Ne koristi se za kuhanje zbog niske točke dimljenja. Izuzetno bogato omega-3 kiselinama, a doprinosi zdravlju srca i mozga.

Avokadovo ulje

Avokadovo ulje ima blagi okus i visoku točku dimljenja,što ga čini vrlo svestranim uljem. Može se koristiti za prženje, pečenje, kuhanje i hladna jela poput salata i marinada jer ima stabilnost na visokim temperaturama. Sadrži zdrave mononezasićene masti i vitamin E te je izvrstan za zdravlje kože i probavu.