U srcu Dubrovnika svečano otvorena novouređena trgovina Kraš Bonbonnière

U bajkovitoj gradskoj jezgri Dubrovnika, na adresi Luža 1, otvorena je novouređena trgovina Kraš Bonbonnière koja će u svom modernom, elegantnom i profinjenom ruhu s potpisom našeg poznatog arhitekta Ante Vrbana postati nezaobilazno mjesto za sve Dubrovčane te posebna atrakcija za brojne turiste. Na ekskluzivnoj svečanosti održanoj u obližnjoj jedinstvenoj palači Sponza, predstavljene su čokolada i pralina Ruby te Orlandov stup od bijele čokolade.

U ovim slatkim novitetima koji su se posluživali na pladnjevima uživali su mnogi VIP uzvanici poput gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića, zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić, predsjednika Uprave Kraša Damira Bulića, predstavnika turističke zajednice grada Dubrovnika, Dubrovačkih ljetnih igara, Zračne luke Dubrovnik i mnogih drugih. Posebno iznenađenje za sve posjetitelje bila je 3D animacija čokolade Ruby, neposredno pored ulaska u Lužu gdje je smješten novootvoreni Kraš Bonbonnière.

Najpoznatiji hrvatski chef za slastice Robert Hromalić posebno za ovu priliku pripremio je tri deserta: Ruby ganache, Bajaderu i Griottu. „Već više od stotinu godina generacije naših vjernih potrošača uživaju u bogatoj ponudi raznovrsnih Kraševih slatkih proizvoda. Neprestano radimo na novim recepturama i nastojimo svaki put iznova oduševiti nepce ljubitelja naših čokoladnih delicija pa je tako nastao i ovaj jedinstveni slatki simbol grada Dubrovnika, Orlandov stup od bijele čokolade te čokolada i pralina Ruby“, istaknuo je Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša.

„Čokolada i kakaovac još su u 17. stoljeću postali sastavni dio kulture življenja u Dubrovniku. Rijetko se koji drugi europski narod može pohvaliti stihovima u čast čokolade iz tog vremena, a mi imamo pjesmu Ignjata Đurđevića u čast postanku čokolade, sjedinjenja kakaova praha, vanilije i šećera u hranu bogova, kojom je podigao pisani spomen o uraslosti kulture konzumiranja čokolade u hrvatskim krajevima. Orlandova 600. godišnjica prigodan je trenutak da se prisjetimo tog, uz Sv. Vlaha, najznamenitijeg simbola Dubrovnika i njegove samostalnosti te svojevrsnog pokazatelja civilizacijskih i kulturnih dosega onodobne dubrovačke države. Kraš i njegova Orlandova čokoladna figura ujedinili su dubrovačku kulturnu i književnu tradiciju u prepoznatljiv proizvod hrvatske konditorske industrije“, izjavio je dr. sc. Vinicije B. Lupis, dubrovački znanstvenik i književnik.

Priča o Ruby priča je o najvećem otkriću u svijetu čokolade u zadnjih 80 godina jer je nakon tamne, mliječne i bijele čokolade stvorena potpuno nova vrsta, prirodno ružičaste boje i istančanog okusa. Za razliku od svih do sada poznatih čokolada, Ruby osvaja profinjenim okusom koji nije ni gorkast ni izrazito sladak, već ima posebnu osvježavajuću voćno-mliječnu notu. Čokolade i praline Ruby oduševile su sve okupljene jer samo posebno odabrana zrna kakaovca, obrađena posebno razvijenim postupkom prerade mogu postati Ruby. Kraš je među prvim proizvođačima u svijetu koji se upustio u Ruby avanturu nastavljajući tako tradiciju stoljetnog iskustva i vrhunskog umijeća u proizvodnji čokoladnih slastica.

Grad Dubrovnik kao biser hrvatske i svjetske baštine Kraševa je stalna inspiracija za kreiranje posebnih slatkih suvenira. Jubilarna obljetnica 600 godina postojanja Orlandovog stupa, koji i danas ponosno stoji u srcu Dubrovnika kao vječni simbol slobode i neovisnosti, inspirirala je kreaciju jedinstvenog slatkog suvenira, Orlandovog stupa od bijele čokolade. Ovaj luksuzan suvenir izrađen je ručno, a u elegantnom pakiranju nalazi se legenda o Orlandu na hrvatskom i engleskom jeziku, ispisana kao povelja na smotuljku papira.