Projektu financijskog restrukturiranja Agrokora u Clevelandu dodijeljena prestižna međunarodna nagrada

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe

Fabris Peruško je 26. rujna 2019. godine u Clevelandu preuzeo Turnaround and Transaction Award (TMA) nagradu za financijsko restrukturiranje Agrokora, koje je prema ocjeni struke u SAD-u proglašeno najznačajnijim takvim međunarodnim postupkom u svijetu, u kategoriji međunarodna transakcija godine, te jednim od 12 najznačajnijih međunarodnih postupaka restrukturiranja u svijetu u 2018. godini.

Izvanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško  je u društvu domaćih i stranih pravnih savjetnika Tina Doličkog iz Odvjetničkog ureda Bogdanović i Dolički i Wolframa Pruska iz odvjetničke kuće Kirkland & Ellis, nagradu preuzeo u ime cijelog tima koji je tijekom postupka izvanredne uprave vodio restrukturiranje Agrokora, koje je rezultiralo nagodbom vjerovnika i njezinom uspješnom implementacijom.

„Ova je nagrada još jedno veliko međunarodno priznanje zahtjevnom procesu spašavanja iznimno značajne hrvatske i regionalne kompanije. Posebno nas veseli što priznanje stiže od stručnjaka koji svakodnevno rade na sličnim projektima u svijetu. To što su u konkurenciji više od 100 globalnih projekata, među najbolje uvrstili upravo postupak izvanredne uprave u Agrokoru, govori o zahtjevnosti i obuhvatu tog restrukturiranja i njegovom utjecaju na nacionalno i regionalno gospodarstvo“ – rekao je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom preuzimanja nagrade te dodao:

„Želio bih istaknuti kako je TMA nagrada priznanje i cijelom nizu pojedinaca koji su u različitim fazama davali veliki doprinos uspjehu i zaključenju svake pojedine etape postupka. Stoga je ovo i prilika da im se svima još jednom zahvalim. Između ostalih – Anti Ramljaku, izvanrednom povjereniku koji je vodio prvu fazu postupka kao i  savjetnicima i savjetničkim timovima koji su podupirali rad izvanredne uprave i u toj etapi, ali i kasnije u procesu, dali ključan doprinos stabiliziranju kompanije i postizanju nagodbe vjerovnika. Naši dobavljači i poslovni partneri te, posebno, svi naši zaposlenici kao i kupci bili su jedan od glavnih oslonaca procesa spašavanja sustava. Vlada Republike Hrvatske u cjelini, a osobito premijer Andrej Plenković i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, odigrali su presudnu ulogu, ne samo u osiguravanju pravnog okvira za postupak izvanredne uprave, nego i kasnije tijekom procesa, naročito u trenucima u kojima su svoj ljudski i politički kapital uložili u uspješno okončanje drugih ključnih etapa postupka, kao što je postizanje nagodbe vjerovnika.

Nažalost, ne mogu sve spomenuti poimence, ali zahvaljujući svima njima, Fortenova grupa – kompanija koja je nastala implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru, danas i dalje radi na svim tržištima regije, zapošljava više od 52 tisuće ljudi i polako, ali sigurno se razdužuje i postaje zdrava i perspektivna kompanija.

Svi zajedno smo pokazali iznimnu društvenu odgovornost, ali i dokazali da imamo društveni kapital potreban za rješavanje vrlo kompleksnih problema. Međunarodna stručna javnost, vrlo dobro je prepoznala koliki je doista učinak restrukturiranja Agrokora, a postignut je u vrlo kratkom roku“ – rekao je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora. 

TMA nagrada je jedno od najvažnijih strukovnih priznanja u svijetu budući da je TMA jedna od vodećih svjetskih neprofitnih udruga koja okuplja stručnjake koji sudjeluju na projektima restrukturiranja u svijetu. Nagradu dodjeljuje žiri od 13 članova Odbora za dodjelu nagrada koji predstavljaju presjek TMA stručnjaka – od pravnika preko računovodstvenih do financijskih eksperata, a  pobjednici se biraju kroz rigorozan proces recenzije postupaka prijavljenih na natječaj za nagradu odnosno kroz više krugova analiza i vrednovanja podataka pristiglih transakcija.