Znate li sve benefite ribe i kako utječe na vaše zdravlje?

Preduskrsno razdoblje idealan je trenutak da u naše jelovnike uvedemo svježu morsku i slatkovodnu ribu

Korizma je period u trajanju od 40 dana uoči Uskrsa, tijekom kojeg se vjernici pripremaju za ovaj najveći kršćanski blagdan, što uključuje i nekonzumaciju mesa petkom kad je riječ o vjernicima starijim od 18 godina. No, neovisno o tome jesmo li vjernici, ovo preduskrsno razdoblje trebali bismo iskoristiti da učinimo nešto dobro za naš organizam, a to je svakako uvođenje svježe morske i slatkovodne ribe u naše jelovnike. Općepoznata je činjenica kako je riba najvažniji izvor omega – 3 masnih kiselina koje imaju višestruko povoljno djelovanje na ljudsko zdravlje, primarno kao zaštitnici zdravlja srca i krvnih žila, ali i kao važna karika u razvoju mozga i vida.

Osim toga, riba je izvor vitamina A te vitamina B skupine poput vitamina B3, B6 i B12. Bilo da je riječ o morskoj ili slatkovodnoj ribi ona je i izvor vrijednih minerala poput željeza, cinka, selena i joda, neophodnog za rad štitnjače, a ukoliko sitnu plavu ribu jedemo zajedno s kostima tada je ona i jedan od najboljih izvora kalcija. Riba obiluje i visokovrijednim proteinima, koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, a lakše su probavljivi od proteina iz mesa zbog kratkih mišićnih vlakana i niskog sadržaja vezivnog tkiva.

Geostrateški položaj Hrvatske i Jadransko more njenim stanovnicima omogućuje dostupnost domaće visokokvalitetne plave i bijele morske ribe, a kad je riječ o slatkovodnoj ribi naša je zemlja poznata po dugogodišnjoj tradiciji njenog kontinentalnog uzgoja. Kako bi na zadovoljstvo svojih vjernih kupaca nastavio snažno podupirati lokalnu proizvodnju, Konzum će u okviru nedavno predstavljenog dugoročnog projekta Najbolje iz Hrvatske značajan naglasak staviti upravo na suradnju s domaćim ribarima i proizvođačima morske i slatkovodne ribe, koji osiguravaju više od 80 posto prodanih količina u ovoj kategoriji.

„Naš je cilj oduvijek bio u suradnji s vrijednim hrvatskim ribarima i uzgajivačima iz Primorja i Dalmacije osigurati najbolju svježu bijelu i plavu ribu te kroz partnerski odnos s kontinentalnim  uzgajivačima ono najbolje od slatkovodne ribe. Smatram da na ovaj način uz to što stavljamo najkvalitetniju hrvatsku ribu na police naših prodavaonica, dajemo i svoj doprinos u očuvanju stoljetne tradicije hrvatskog ribarstva te pomažemo daljnji razvoj modernog domaćeg uzgoja“, izjavio jeSlavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

Svježe ulovljena plava i bijela morska riba

Konzum svakog utorka i četvrtka na odjele Ribarnice u svoje prodavaonice doprema bijelu morsku ribu, rakove i mekušce. U suradnji s Ribarskom zadrugom Liburnija, Ribarskim obrtom Karija i dobavljačem Ergo d.o.o., čiji se dnevni ulov gotovo u potpunosti otkupljuje, u prodavaonice redovito stiže vrhunska bijela riba – oslić, patarača, trlja, ugor, grdobina, raža, morski pas i kokot te škampi i kozice.

Uz pomoć Cromarisa, čiji je Konzum najveći pojedinačni maloprodajni kupac s preko 300 tona godišnje, kupcima se osigurava  dnevno svježa bijela riba, i to orada, brancin i hama.

Kada je riječ o plavoj morskoj ribi, koja se lovi za vrijeme mraka kada nije puni mjesec, Konzum svaki dan osim subote doprema sitnu plavu ribu u svoje prodavaonice. Svježa plava morska riba se osigurava kroz suradnju s vodećim hrvatskim dobavljačima i zadrugama poput Ribarskih zadruga Koralj, Omega 3 i Liburnija, Ribarskog obrta Blaslov te Tiha ribolova. Ono što je za kupce najbitnije je da od vađenja srdele, inćuna, lokarde, šaruna i skuše iz mora do police prođe svega nekoliko sati. Najprodavanija je srdela, koju mnogi nazivaju i kraljicom riba, s preko 400 prodanih tona godišnje.

„S Konzumom surađujemo više od tri godine i to po principu direktne suradnje, prvokupa srdele koju ulovimo s našom plivaricom Škoda. Izrazito smo zadovoljni suradnjom jer ipak imamo sigurnost uz tako velikog partnera te nam je jako drago da je Konzum u nama prepoznao pouzdanog partnera. Sretan sam, također, što naša kvalitetna, domaća plava riba na taj način ima priliku doći u kućanstva širom Hrvatske“, rekao jeBožidar Blaslov, vlasnik Ribarskog obrta Milivoj Blaslov.

Smrznuta jadranska kozica i lignja te visokokvalitetne školjke

U suradnji s dobavljačem Žuvela d.o.o., koji otkupljuje ulove 12 ribarskih brodova, kupcima pod vlastitom trgovačkom markom Adria Mare Konzum redovito osigurava vrhunsku smrznutu jadransku kozicu te smrznutu jadransku lignju. U okviru svojih prodavaonica nudi i hrvatske školjke, od čega najviše dagnje.

Oznaka „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi“

Konzum posjeduje i oznaku „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi“, koju dodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora za svježu i smrznutu ribu iz hrvatskih rijeka, jezera i mora. Ona kupcima jamči da se u ponudi nalaze isključivo proizvodi vrhunske kvalitete i hrvatskog porijekla.

Svježa slatkovodna riba iz kontinentalnog uzgoja

Kako je velik broj kupaca zainteresiran i za svježu slatkovodnu ribu, njeguje se i dugogodišnja suradnja s domaćim proizvođačima Ribnjaci 1961, Ribnjačarstvo Končanica, PP Orahovica, Ribnjaci Kupa, Likapromet te Ritterman. U suradnji s njima osigurana je redovita opskrba maloprodajne mreže visokokvalitetnom pastrvom, šaranom, tolstolobikom, amurom, štukom i somom.

Koliku se važnost pridaje kategoriji ribe najbolje potvrđuje i vlastita pakirnica, u sklopu koje se obavlja proces pakiranja dnevno svježe morske ribe poput brancina, orade i srdele te slatkovodne ribe kao što su šaran i som. Ta se riba onda kupcima nudi ne samo u sklopu Konzumovih maloprodajnih mjesta većih formata koji imaju odjel ribarnice, već i u više od 200 malih prodavaonica diljem Hrvatske.

“Ribnjaci Kupa već 10 godina uspješno posluju s Konzumom, a on nam je i najveći partner kojem prodajemo više od 80% svoje ribe. Štoviše, Konzum nam je omogućio proširenje asortimana slatkovodne ribe koja se danas može naći u njihovim prodavaonicama širom Hrvatske te vjerujemo u uspješnu suradnju i u budućnosti”, izjavio je Mislav Šarić, vlasnik Ribnjaka Kupa.