Strojno pranje posuđa potiče sveukupni rast kategorije

Tablete za strojno pranje posuđa dominiraju nad praškastim deterdžentima i tekućinama zbog svoje pogodnosti, a unatoč pojavi tableta koje u sebi već sadrže sol i sjajilo, aditivi za pranje posuđa i dalje bilježe stabilnu potražnju i imaju veći udio u količini i vrijednosti od tableta za strojno pranje posuđa zbog izuzetno tvrde vode u Hrvatskoj, stoji u analizi agencije Euromonitor International

Tablete za strojno pranje posuđa dominiraju nad praškastim deterdžentima i tekućinama zbog svoje pogodnosti, a unatoč pojavi tableta koje u sebi već sadrže sol i sjajilo, aditivi za pranje posuđa i dalje bilježe stabilnu potražnju i imaju veći udio u količini i vrijednosti od tableta za strojno pranje posuđa zbog izuzetno tvrde vode u Hrvatskoj, stoji u analizi agencije Euromonitor International. Kategorija sredstava za pranje posuđa doživjela je blagi pad zbog dugotrajnih slabijih rezultata najveće potkategorije, sredstava za ručno pranje posuđa.

Ovaj je način pranja posuđa nastavljao tijekom prošle godine gubiti na važnosti u hrvatskim kućanstvima zbog povećane prisutnosti perilica posuđa u kućanstvima i zbog konstantnih promoviranja dobrih strana korištenja perilica u medijima, kao što je manja potrošnja vode. Ipak, ručno pranje posuđa zadržat će i u nadolazećem razdoblju svoju dominantnost zbog nekoliko razloga, osim zbog pristupačnosti, te Euromonitor predviđa da će zabilježiti poboljšanje potražnje.

Hrvati imaju uglavnom tradicionalne navike pranja posuđa što znači da će, bez obzira na veću prisutnost perilica, jako prljavo posuđe i tave i dalje biti prane ručno. Kategorija je iskusila inovaciju u 2019. godini zbog razvoja i lansiranja dermatoloških varijanti koje su promovirane kao „nježne za kožu“ uz ekološke proizvode za ručno pranje posuđa. To tržišnim liderima daje priliku da dodaju vrijednost kategoriji nudeći konkretnije pogodnosti, što dovodi do snažnijeg rasta trenutne vrijednosti u odnosu na količinu tijekom narednih godinu dana.

POTROŠAČI TRAŽE PRAKTIČNOST

Strojno pranje posuđa nastavilo je poticati sveukupni rast u 2019. godini, a to je potkategorija u kojoj dominiraju tablete za strojno pranje posuđa. Tablete su bile uspješne pri „izgurivanju“ praškastih deterdženata i tekućina i upravo su one najpopularniji format među hrvatskim vlasnicima perilica posuđa zbog svoje pogodnosti. Inovacija u pogledu „sve-u-jednom“ tableta pojavila se u Hrvatskoj jer proizvođači pokušavaju inkorporirati dodatnu vrijednost ugrađujući niz različitih koristi, uključujući sredstvo za ispiranje ili sol, nudeći daljnju pogodnost i smanjujući potrebu za dodatnim specifičnim aditivima za pranje posuđa.

HRVATI IMAJU UGLAVNOM TRADICIONALNE NAVIKE PRANJA POSUĐA ŠTO ZNAČI DA ĆE, BEZ OBZIRA NA VEĆU PRISUTNOST PERILICA, JAKO PRLJAVO POSUĐE I TAVE I DALJE BITI PRANE RUČNO

Međutim, iako će ovaj koncept zaokupiti urbane potrošače, posebno mlađe Hrvate koji su otvoreniji za inovacije, aditivi za pranje posuđa i dalje bilježe stabilnu potražnju i imaju veći udio u količini i vrijednosti od tableta za strojno pranje posuđa. To je zato što je voda u zemlji izuzetno tvrda s visokom koncentracijom vapnenca, što dovodi do nakupljanja kamenca na dijelovima perilice posuđa i staklenom posuđu. Stoga potrošači koji kupuju standardne tablete za strojno pranje posuđa trebaju dodatke za pranje posuđa poput soli i pomagala za ispiranje. Predviđa se da će se ovaj trend nastaviti i u razdoblju koje je pred nama.

MANJA KUĆANSTVA USPORAVAJU PRODOR PERILICA

Iako je stopa posjedovanja perilica posuđa u Hrvatskoj nastavila rasti u 2019. godini, postotak lokalnih kućanstava koja posjeduju perilicu posuđa i dalje je prilično nizak i nudi daljnji potencijal za snažniji prodor, podržavajući daljnju potražnju za strojnim tabletama za pranje posuđa. Međutim, faktori protiv snažnijeg razvoja pranja posuđa u Hrvatskoj uključuju moderne nuklearne obitelji koje se smanjuju, uz to što se povećava broj jednočlanih kućanstava, koji najčešće nemaju perilice posuđa jer je malo vjerojatno da će se uređaj napuniti i raditi svakog dana.

Štoviše, manje kuhinje otežavaju pronalazak prostora za ugradnju perilice posuđa. Međutim, zauzeti urbani potrošači s rastućim raspoloživim prihodima vjerojatno će i ubuduće povećavati potražnju za perilicama posuđa, uključujući milenijalce, koji ulažu u vlastite domove i trebaju veću pogodnost i podršku u kućanskim poslovima.