Leptir Plavonja – novi član ekipe Zumića

Plavonja stiže u Konzum s ciljem educiranja o važnosti leptira u oprašivanju i cjelokupnom ekosustavu, a moguće ga je kupiti od 8. listopada po cijeni od 50 kuna uz 10 sakupljenih naljepnica

Nakon što su diljem Hrvatske pronijeli poruku o važnosti pčela u procesu oprašivanja i proizvodnji hrane, Zumići u svoju ekipu primaju novog člana, leptira Plavonju. Kao što i ose, muhe, bubamare, kornjaši i brojni drugi kukci pomažu pčelama u oprašivanju, tako i leptiri imaju važnu ulogu u tom procesu, a pritom živopisne boje i šare na njihovim krilima uljepšavaju svijet oko nas.

Iako se svi rado s njim druže zbog prekrasne plave boje njegovih krila, Plavonja je pomalo plah i bojažljiv, ponajprije zbog toga što je jako osjetljiv na promjene u prirodi. Upravo su zbog klimatskih promjena i ljudskog djelovanja mnoge vrste leptira ugrožene, a njihov nestanak ili smanjenje brojnosti lako je uočiti što omogućava ljudima da brzo reagiraju u slučaju pada bioraznolikosti.

„Zaštita prirode i svih živih bića oko nas, pa tako i kukaca, mora biti dijelom dječjeg odrastanja od najmanjih nogu jer samo tako možemo stvoriti bolji svijet za sve buduće generacije. U želji da dodatno istaknemo koliko je važno paziti na pčele, leptire i druge kukce, u Konzumove prodavaonice dovodimo leptira Plavonju koji će nastaviti poticati djecu na učenje i istraživanje svijeta oko nas te čuvanje kukaca bez kojih ne možemo živjeti“, istaknula je Dunja Delić, direktorica Sektora marketinga u Konzumu.

Leptiri žive u gotovo svim dijelovima svijeta pa ih se tako tijekom ljeta može pronaći čak i na Sjevernom polu, a dijele se na dnevne i noćne, pri čemu postoji oko 15.000 različitih vrsta dnevnih leptira i više od 150.000 vrsta noćnih. Fascinantni su po svom životnom ciklusu tijekom kojeg se iz jajašca najprije razvija gusjenica koja se hrani ponajviše raznovrsnom biljnom hranom, a potom nastupa stadij preobrazbe u kojem gusjenica prelazi u kukuljicu iz koje naposljetku izlazi leptir.

Iako su prividno nježne i krhke građe, leptiri su vrlo vješti i brzi letači te imaju izrazito razvijena osjetila kojima primaju informacije iz okoliša pa se tako odlikuju oštrim vidom, dok mnogi noćni leptiri raspoznaju i ultrazvučne valove. Navrh glave smještena su im ticala kojima prepoznaju kretanje zraka te raspoznaju mirise i na vrlo velikim udaljenostima. S donje strane glave smješteno im je sisalo koje koriste dok se hrane biljnim sokovima i nektarom, pri čemu sudjeluju u procesu oprašivanja i tako pomažu pčelama u toj važnoj zadaći.

Leptir Plavonja u Konzumove prodavaonice stiže u četvrtak 8. listopada, a kao i pčelice Zumiće, kupci će ga moći kupiti po cijeni od 50 kuna uz 10 sakupljenih naljepnica. Naljepnica se dobiva u vrećici sa sličicama za svakih potrošenih 75 kuna prilikom kupnje u Konzumu, a odabir posebno označenih proizvoda donosi i dodatne vrećice sa sličicama. Sličice i naljepnice moguće je sakupljati do 28. listopada, a kupnja plišanih Zumića moguća je do 11. studenog ili do isteka zaliha.

Više informacija o Zumićima dostupno je na stranici www.konzum.hr.