Tetra Pak® nastavlja svoj put prema transformaciji održivosti

Održivost je već dugo u središtu poslovne strategije i aktivnosti tvrtke Tetra Pak, a odražava se u obećanju – ŠTITI ŠTO JE DOBRO™ – koje se u praksi ostvaruje kroz zaštitu hrane, ljudi i planete. Prepoznavši kako održiviju budućnost možemo stvarati samo rješavanjem međusobno povezanih okolišnih, društvenih i ekonomskih izazova, naš pristup održivosti obuhvaća sva tri područja te cjelokupni lanac vrijednosti.

Prema našem Izvještaju o održivosti za 2020. godinu, značajan napredak već je napravljen na različitim područjima. Kada je u pitanju pakiranje, Tetra Pak je prva tvrtka za proizvodnju kartonske ambalaže koja je u Europi predstavila papirnate slamke. Uz to, ubrzano je širenje ambalažnog portfelja te su diljem Europe i svijeta predstavljena pakiranja bazirana na materijalima biljnog porijekla.

Na tržištu istočne Europe tijekom godine predstavljeno je šest ovakvih novih pakiranja s oko 80 posto materijala biljnog porijekla, odnosno papira dobivenog od drveta te plastike iz šećerne trske. Također, tvrtka je nastavila s investicijama u infrastrukturu za recikliranje i prikupljanje s ukupno 23 milijuna eura investiranih na globalnoj razini u razdoblju od 2012. do 2019., a značajne investicije nastavljene su u 2020. te se planiraju i nadalje.

Klimatski ciljevi

Tvrtka Tetra Pak smanjila je ukupnu emisiju za 13 posto te time nadmašila cilj za 2020. da unatoč rastu poslovanja razina emisije štetnih plinova bude na razini 2010. Za razdoblje koje dolazi tvrtka je postavila još ambiciozniji cilj: ostvariti nultu neto emisiju stakleničkih plinova u svom poslovanju do 2030., a na razini lanca vrijednosti do 2050. U 2019. tvrtka Tetra Pak povećala je korištenje električne energije iz obnovljivih izvora u svom poslovanju na 69 posto s ciljem da se razina od 100 posto dostigne u 2030.

KLJUČNA OSTVARENJA:

Prva tvrtka za proizvodnju kartonske ambalaže koja je predstavila papirnate slamke u Europi
• Reciklirano je više od 50 milijardi Tetra Pak pakiranja
• Tetra Pak je povećao korištenje električne energije iz obnovljivih izvora na 69% u svom poslovanju s ciljem da se razina od 100 posto ostvari u 2030. godini
• Tvrtka je sudjelovala u 56 zemalja u programima školske prehrane
68 milijuna djece u školama primili su mlijeko ili druge hranjive proizvode u Tetra Pak® pakiranjima

Stora Enso i Tetra Pak udružili snage

Radeći na poboljšanju infrastrukture za recikliranje i povećanju recikliranja diljem srednje i istočne Europe, Tetra Pak je udružio snage s tvrtkom Stora Enso u istraživanju mogućnosti izgradnje nove linije za recikliranje. Dva partnera pokreću studiju izvedivosti kako bi procijenili održivost izgradnje linije za reciklažu velikog kapaciteta za iskorištenu kartonsku ambalažu za napitke (UBC – Used Beverage Cartons) u tvornici Ostroleka kompanije Stora Enso u Poljskoj.

Ako se projekt realizira, godišnji kapacitet nove linije za reciklažu iznosio bi 45 000 tona UBC-a. To bi predstavljalo značajno unaprjeđenje kapaciteta za recikliranje kartonske ambalaže za napitke diljem Europe, čime bi se europska stopa recikliranja ambalaže za napitke značajno povećala s trenutačnih 51%. U prvoj fazi materijal za recikliranje dolazio bi iz iskorištene kartonske ambalaže za napitke u zemljama srednje i istočne Europe.

Predvoditi transformaciju održivosti

Tijekom protekle godine postignut je značajan napredak, no Tetra Pak teži učiniti puno više u narednim godinama. U 2019. tvrtka je predstavila Strategiju 2030 koja će usmjeravati Tetra Pak tijekom sljedećeg desetljeća. Jedan od središnjih stupova je „Predvoditi transformaciju održivosti“ koja obuhvaća dva cilja: „Predvoditi na području rješenja kružnog gospodarstva s niskim udjelom ugljika“ i „Unaprijediti održivost u lancu vrijednosti“. Ovo je ponovno jasan pokazatelj predanosti i ambicije tvrtke Tetra Pak da potakne pozitivne promjene, i kao tvrtka, i kao jedan od mnogih dionika u industriji.