Više od trećine odraslih i djece u Hrvatskoj ne jede voće i povrće svaki dan

Foto: Konzum, arhiva

Istraživanje koje je za Konzum provela agencija Hendal pokazuje kako je nužno mijenjati prehrambene navike kad je riječ o konzumaciji voća i povrća, u čemu će Konzum dati značajan doprinos sveobuhvatnom edukativnom i inspirativnom kampanjom

Iako se čak 90 posto građana Hrvatske slaže s tvrdnjom da ono što jedemo utječe na naše zdravlje, ipak 40 posto smatra da se ne hrane zdravo ili nisu sigurni hrane li se zdravo. Pokazuje to istraživanje o navikama konzumacije voća i povrća među građanima Hrvatske koje je u siječnju 2021. za Konzum provela agencija Hendal. Među odraslim ispitanicima 30 posto smatra da ne jede dovoljno povrća ili nisu sigurni jedu li dovoljno povrća, a 38 posto isto tvrdi za voće. Istraživanje pokazuje i da 34 posto odraslih i 32 posto djece ne jede voće svaki dan, a 39 posto odraslih i 41 posto djece ne jede povrće svaki dan. Iako uravnotežena prehrana podrazumijeva konzumaciju 5 komada voća i povrća dnevno, čak 82 posto odraslih dnevno pojede manje od toga.

Nužna promjena prehrambenih navika

Rezultati istraživanja pokazuju kako je nužno mijenjati prehrambene navike, a najveći maloprodajni trgovački lanac u Hrvatskoj nastojat će potaknuti tu promjenu u društvu velikom edukativnom i promotivnom kampanjom pod sloganom „Voće i povrće nas pokreće“. Brojnim aktivnostima usmjerenima na odrasle i djecu, posebnim promocijama i akcijama na odjelima svježeg povrća i voća u prodavaonicama diljem Hrvatske, edukativnim i zabavnim sadržajima na stranici konzum.hr/voce-povrce-griz-za-srecu Konzum će podsjetiti na blagodati voća i povrća te važnost njihove uloge u piramidi pravilne prehrane.

Dunja Delić, direktorica marketinga Konzuma

Kroz suradnju s poznatim kuharima i influencerima te uz stručne savjete nutricionista Konzum će kupcima ponuditi dodatnu inspiraciju za što češću konzumaciju voća i povrća u njihovim kućanstvima, ali i na radnom mjestu ili u svakodnevnom pokretu.

„Istraživanje nam je pokazalo koliko su promjene u prehrambenim navikama nužne, a mi kao najveći trgovački lanac osjećamo odgovornost i imamo mogućnost pokrenuti promjenu u društvu i podići svijest kupaca o važnosti uravnotežene prehrane koja se bazira na dovoljnom unosu voća i povrća. Sigurni smo da ćemo različitim edukativnim, zabavnim i inspirativnim aktivnostima vratiti voće i povrće na tanjure djece i odraslih, podsjećajući ih pritom na to da ih u Konzumu očekuje najveći izbor domaćih i egzotičnih plodova najviše kvalitete“, izjavila je Dunja Delić, direktorica Sektora marketinga Konzuma.

Bez voća i povrća nema pravilnog rasta i razvoja

Da je voće i povrće neizostavno u pravilnoj prehrani, ističe i nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender. „Vitamini, minerali, vlakna i ostale blagotvorne tvari iz voća i povrća neophodne su za pravilan razvoj i rast od najranije dobi, stoga je od iznimne važnosti djecu već u ranom djetinjstvu poticati na njihov redovit unos. Osim konzumacije u izvornom obliku, voće i povrće možemo u svakodnevnu prehranu uvrstiti i na brojne druge načine, a da nam nikad ne dosade – od voćnih i povrtnih smoothieja, voćnih kompota i šarenih salata do ukusnih variva, mirisnih složenaca i brojnih drugih maštovitih kombinacija. Inspiracije kod pripreme voćnih i povrtnih obroka zaista nikad ne nedostaje, važno je samo steći naviku da ih što češće uključujemo u prehranu“, savjetuje prof. Vranešić Bender. 

Nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender

Jabuka najdraža i djeci i odraslima

Istraživanje je otkrilo i puno zanimljivih činjenica o navikama konzumacije voća i povrća kod građana Hrvatske. Jabuka je tako najdraže voće i odraslima (22 posto) i djeci (30 posto), pri čemu je čak 52 posto odraslih jede tako da je najprije nareže. S druge strane, dinju ne voli čak 30 posto odraslih, dok je samo 1 posto djece navodi kao najdraže voće. Da im je svako voće drago, tvrdi 49 posto odraslih i samo 8 posto djece. Preko 95 posto odraslih jede voće barem jednom tjedno, a od toga 38 posto jednom dnevno te ga jede najčešće samostalno kao međuobrok (95 posto), u voćnoj salati (54 posto), kolaču (67 posto) ili kompotu (49 posto). Oni koji ga jedu rjeđe od jednom tjedno za to krive naviku – ne sjete se uzeti voće češće ili radije jedu nešto drugo kad osjete glad.

Među povrćem omiljeni rajčica i krumpir

Istraživanje otkriva da na ljestvici omiljenog povrća kod odraslih vode rajčica (27 posto), krumpir (20 posto) i zelena salata (13 posto), dok je kod djece predvodnik krumpir (33 posto), a slijede ga mrkva (14 posto) i rajčica (14 posto). Na listi odraslima omraženog povrća tijesnu bitku vode kelj (17 posto) i brokula (16 posto), a približavaju im se i mahune (11 posto), dok pritom 5,4 posto djece brokulu smatra najdražim povrćem, 4 posto najviše voli mahune, a 1,3 posto kelj. Više od 46 posto odraslih tvrde da vole svako povrće, dok isto kaže samo 6 posto djece. Preko 98 posto odraslih povrće jede barem jednom tjedno, a od toga njih 61 posto barem jednom dnevno i to u salatama, juhama i varivima, ali i kao samostalan obrok u čemu prednjače Dalmatinci. Djeca povrće jedu najčešće jednom dnevno ili 2 do 3 puta tjedno.

Bogat izbor egzotičnih plodova te domaćeg voća i povrća najviše kvalitete

Konzum je u 2020. godini prodao čak 110.000 tona voća i povrća, od čega najviše banana, krumpira i jabuka. Svakodnevno se u Konzumovim prodavaonicama diljem Hrvatske prosječno proda 300 tona različitih plodova, a pritom kupci najčešće posežu za bananama, jabukama i narančama kad je riječ o voću, odnosno za krumpirom, rajčicama i paprikama kad kupuju povrće. Na policama prodavaonica najvećih Konzumovih formata kupci mogu pronaći i egzotične plodove poput avokada, guave, japanske jabuke, kivana, kokosa, kumkvata, manga, marakuje, papaje, pomela i drugih.

Kad je pak o domaćim plodovima riječ, Konzum kontinuirano pruža podršku domaćim uzgajivačima voća i povrća te tako surađuje s više od 4.000 malih i velikih proizvođača iz svih dijelova Hrvatske, putem izravnih isporuka na vlastite distributivne centre, njihovih otkupnih stanica ili svojih strateških partnera. Voće i povrće hrvatskog podrijetla čini više od 80 posto prometa, a pritom brojni proizvođači svoje godišnje udjele planiraju baš za Konzum. Projekti poput prošlogodišnjeg natječaja „Najbolje iz Hrvatske“ kojim je Konzum pružio priliku malim lokalnim proizvođačima za dugoročnu suradnju ili poput osiguravanja prostora na policama lokalnim dobavljačima nakon odluke Stožera civilne zaštite o zatvaranju tržnica, samo su neki od pokazatelja Konzumove strateške orijentacije i dugoročne podrške domaćem uzgoju i proizvodnji.