Ivan Jandrić iz Addiko banke ponovno izabran za predsjednika Udruženja banaka HGK

Ivan Jandrić, član Uprave Addiko banke

Članice Udruženja banaka HGK na jučer održanoj izbornoj sjednici jednoglasno su izabrale člana Uprave Addiko banke Ivana Jandrića za predsjednika Udruženja u slijedećem četverogodišnjem mandatu, a za njegove zamjenike izabrani su član Uprave Hrvatske poštanske banke Anto Mihaljević i  direktorica Financiranja Zagrebačke banke i Mirela Budojević Čulo.

 „Udruženje će nastaviti provoditi aktivnosti koje su od zajedničkog interesa za bankarski sektor, a posebno one koje se odnose na razvoj financijske pismenosti građana i poslovnih subjekata te na unaprijeđenje zakonodavnog okvira“, rekao je Jandrić i dodao kako očekuje nastavak suradnje s relevantnim institucijama (Ministarstvo financija, HNB, HANFA, HBOR, Hrvatska agencija za osiguranje depozita, FINA) te razmjenu mišljenja o aktualnim temama od kojih je zamjena hrvatske kune eurom svakako jedna od važnijih. “HGK je dobra poluga za raspravu i komunikaciju zajedničkih stavova i inicijativa prema drugim gospodarskim sektorima i nadležnim institucijama” poručio je Jandrić.

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher rekao je kako će HGK nastaviti povezivati banke i gospodarstvenike kroz komorski sustav. „Upravo u doba globalne pandemije važnost povezivanja financijskih institucija, naročito banaka i gospodarstvenika došla je do izražaja što potvrđuju i brojni upiti i zahtjevi gospodarstvenika koje HGK svakodnevno zaprima i  koje rješavamo u komunikaciji s financijskim institucijama, bilo da se radi o odgovorima na upite, sastancima ili tematskim edukacijama, kazao je potpredsjednik HGK.

Na sjednici se raspravljalo i o dvije teme koje su banke istaknule kao izuzetno važne u ovom trenutku. Tako je direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita Marija Hrebacodržala izlaganje o novom Zakonu o sustavu osiguranja depozita koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a o zamjeni hrvatske kune eurom s posebnim naglaskom na ulogu banaka u cijelom procesu govorio je viceguverner HNB-a dr.sc. Michael Faulend.

Podneseno je i detaljno izvješće o radu Udruženja u prethodnom mandatu tijekom kojeg je raspravljano o nizu tema koje su bankama značajne (PSD2, implementacija Zakona o platnom prometu, IFRS 9, GDPR, SEPA i dr.), dana su očitovanja na zakone i podzakonske akte u proceduri izrade, nastavljena je suradnja s nadležnim institucijama te suradnja s drugim gospodarstvenicima i stranim  institucijama.