Radnici Amazona u Italiji u štrajku zbog pretjeranog radnog opterećenja

Foto: EPA/Tino Romano

Radnici Amazona u Italiji pokrenuli su štrajk zbog pretjeranog radnog opterećenja, tražeći od američke grupe da osigura bolje uvjete rada za sve radnike u logističkom lancu.

Sindikati procjenjuju da se Amazonovi sustavi dostave oslanjaju na 40 tisuća radnika, uključujući i one u logističkoj podružnici koja zapošljava većinu od 9.500 stalno zaposlenih Amazonovih radnika u Italiji. Štrajk je organiziran u razdoblju procvata elektronske trgovine, koja je prema podacima milanskog sveučilišta Politecnico u 2020. godini porasla rekordnih 31 posto, na 23,4 milijarde eura.

Sindikati zato traže stroža pravila o opterećenju na poslu i smjenama za vozače koji su izvijestili da dnevno dostavljaju čak 180 do 200 paketa. Odluka o štrajku donesena je nakon kraha pregovora s udrugom poslodavaca Assoespressi koja zastupa dostavne tvrtke.

Marco Odone iz sindikata Uiltrasporti rekao je da je rad obustavljen na svim lokacijama Amazona i da prema preliminarnim procjenama u njemu sudjeluje 70 do 75 posto radnika.

“Trenutno ne tražimo veće plaće, već humaniji raspored rada”, istaknuo je glavni tajnik sindikata FIT-CISL Salvatore Pellecchia. “Ljudi dnevno obiđu najmanje 100 adresa, često ne s jednom, već dvije ili tri dostave paketa. O problemima poput prometnih gužvi i nezgoda da i ne govorimo”, dodaje Pellechio.

Sindikati su pozvali Amazon na razgovore, rekavši da je u konačnici odgovoran za uvjete rada vozača, čak i ako rade za drugu tvrtku.

Amazonova menadžerica za Italiju Mariangela Marseglia istaknula je u pismu kupcima da radnike stavlja na prvo mjesto, kako svoje tako i vanjske, i da nudi sigurno i uključivo radno okruženje, konkurentnu plaću i beneficije.

Otkako je prije deset godina stigla u Italiju, američka je kompanija otvorila više od 40 logističkih centara, potaknuta snažnom potražnjom u zemlji koja inače u tom segmentu maloprodaje zaostaje za ostalim članicama EU-a. Prošloga tjedna Amazon je objavio da će uložiti 120 milijuna eura u novi distribucijski centar u blizini Bergama na sjeveru zemlje, u kojem će u tri godine zaposliti 900 radnika ‘za stalno’.

Od 2010. kompanija je u Italiji uložila 5,8 milijardi eura. U 2019. ostvarila je promet od 4,5 milijardi eura. U međuvremenu sindikalno su organiziranje najavili Amazonovi radnici u SAD-u, u centru za pakiranje u Bessemereu u saveznoj državi Alabami. (Hina/Reuters)